Vladimir Putin l-a demis marţi din funcţie pe unul dintre consilierii săi emblematici, Vladislav Surkov, arhitectul „verticalei puterii”, despre a cărui plecare presa anunţase de mai multe săptămâni, potrivit France Presse.

Demiterea lui Surkov (55 de ani) a fost anunţată printr-un decret prezidenţial publicat pe site-ul Kremlinului. Noile sale funcţii posibile nu au fost făcute publice.

Surkov fusese deja înlocuit pe 11 februarie de către şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Dmitri Kozak (61 de ani) în calitatea de negociator-şef al conflictului din estul Ucrainei, pe fondul relansării procesului de pace între Moscova şi Kiev, potrivit Agerpres.

Vladislav Surkov este pentru mulţi dintre opozanţii ruşi „eminenţa cenuşie de la Kremlin” pentru că el este cel care din funcţia sa deţinută în administraţia prezidenţială de la Moscova a organizat la începutul anilor 2000 instaurarea unui sistem de putere cu media ţinută sub control, cu o opoziţie docilă în parlament şi reprimarea contestării publice.

El este artizanul conceptului de „verticală a puterii”, o autoritate de stat dependentă doar de Vladimir Putin.

Din 2014, Surkov a fost principalul strateg rus în criza ucraineană, marcată de anexarea Crimeii în 2014 şi un conflict sângeros între forţele Kievului şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

2 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 5 =