Caută
Close this search box.

Scandal la audierea lui Ion Ștefan pe ordonanța de descentralizare a fondurilor europene: Autonomia Ținutului Secuiesc, mărul discordiei

ion ştefan

Ministrul propus pentru Dezvoltare, Ion Ștefan, a primit aviz negativ după audierea de marți în comisiile reunite pentru Administrație Publică ale Senatului și Camerei Deputaților.

Ion Ştefan a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

S-au înregistrat 20 de voturi „pentru” respingere, opt „împotrivă” şi şase abţineri.

Audierea s-a lăsat cu scandal după ce Daniel Suciu (PSD), fostul ministru al Dezvoltării, l-a acuzat pe Ion Ștefan că a desființat ordonanța privind descentralizarea fondurilor europene, propusă de ministrul Fondurilor Europene.

Vă asumați punctul de vedere trimis domnului Orban în legătură cu OUG privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului Fondurilor Europene structurale și de investiții, la nivel regional propusă de ministrul Fondurilor Europene? E un memoriu prin care desființați ordonanța colegului dumneavoastră, domnul Boloș. Citez: „Pentru modificările legislative trebuie și susținere parlamentară. Nu este exclusă oportunitatea UDMR de a cere autonomia Ținutului Secuiesc pe care o pot cere din nou și pot pune presiune pe noul guvern, dincolo de motivele de constituționalitate. Propunerea ministerului fondurilor europene nu are o abordare coerentă. Implementarea propunerii, insuficient pregătită și într-un timp foarte scurt poate compromite gestionarea fondurilor europene”. Vreau să îmi explicați câți secretari de stat are ministerul? Eu știu că aveți 6 secretari de stat, 6 secretari de stat am avut și noi”, a acuzat Daniel Suciu (PSD), fost ministru al Dezvoltării.

Pe de altă parte, Ion Ştefan, a declarat că va fi continuat procesul de reorganizare prin reducerea funcţiilor politice cu 30%, de la 10 la 7 şi a personalului de execuţie cu 25%, de la 1.020 la 765.

Vom finaliza procesul de reorganizare a ministerului prin reducerea cu 30% a funcţiilor politice, de la 10, câte aveau celelalte guverne, la 7, vom reduce cu 30% funcţiile de conducere, de la 97 la 67 şi cu 25% personalul de execuţie de la 1.020 la 765. Am găsit un minister în care numărul demnitarilor, secretarilor de stat, subsecretarilor de stat era atât de mare, că angajaţii ministerului nu mai ştiau de la cine să obţină semnături. (…) Intenţionăm să organizăm concursuri publice şi transparente, inclusiv monitorizare cu camere de luat vederi, pentru ne asigura de eficienţă, profesionalism în minister, eliminând sinecurile politice„, a declarat Ion Ştefan.

Ministrul a adăugat că va fi continuat „procesul de transparentizare şi digitalizare la nivelul tuturor instituţiilor subordonate ministerului, ANL, ISC, ANFP”.

Ministerul este campionul transparenţei, MLPDA se află pe primul loc în rândul instituţiilor care publică seturi de date deschise în portalul data.gov.ro, realizat şi gestionat de Secretariatului General al Guvernului. Ministerul a publicat 377 de seturi de date deschise, în timp ce instituţiile aflate în subordonare, coordonare sau sub autoritatea sa au publicat 174 de seturi de date deschise„, a afirmat Ion Ştefan.

El a adăugat că la nivelul MLPDA şi CNI a fost introdus Registrul electronic, instrument prin care se poate urmări parcursul documentelor şi stadiul implementării acestora.

Ion Ştefan a menţionat că la în minister a fost implementată şi semnătura electronică.

Suntem primul minister din România care a reuşit în decurs de 3 luni să doteze fiecare funcţionar cu semnătură electronică calificată. Când am venit în MLDPA am constatat că în unul dintre cele mai mari ministere care gestionează cele mai multe programe documentele se plimbau cu căruciorul prin minister şi cu sacoşe de rafie. (…) Suntem într-un plin proces de tranziţie de la creionul chimic la semnătura electronică calificată„, a mai spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri