Caută
Close this search box.

Trump ar CÂŞTIGA un posibil duel cu Sanders, în alegerile prezidenţiale, cu 52% la 48%

trump

Dacă senatorul de Vermont, Bernie Sanders, va obține nominalizarea Partidului Democrat pentru președinția Statele Unite – iar șansele lui sunt în prezent foarte mari -, anticipez că Donald Trump va câștiga duelul final pentru Casa Albă și va obține un al doilea mandat în fruntea Americii – a declarat un cunoscut expert politic american.

Jim Campbell, profesor de științe politice la State University of New York (SUNY) în Buffalo, a spus că Trump va obține circa 52% din voturile alegătorilor americani.

Victoria republicanului este anticipată de altfel de o majoritate a respondenților dintr-un sondaj publicat duminică de către CBS News, 65% dintre aceștia declarându-se convinși că Trump va obține un al doilea mandat la Casa Albă.

G4Media.ro l-a întrebat pe profesorul Campbell ce crede despre șansele lui Sanders de a obține nominalizarea democraților pentru Casa Albă, în contextul în care senatorul de Vermont a câștigat sâmbătă alegerile primare de tip caucus din statul Nevada, consolidându-şi astfel poziţia de favorit la nominalizarea ca și candidat la preşedinţie.

„Cred că șansele sunt destul de mari că senatorul Sanders va fi candidatul prezidențial al Partidului Democrat. Alegerile din ziua de Super Tuesday ar putea schimba asta, dar, în acest moment, el este cel mai bun pariu,” a spus Jim Campbell.

Cât privește duelul dintre Sanders și actualul lider de la Casa Albă, expertul american ne-a declarat: „Dacă (senatorul de Vermont) câștigă candidatura, consensul este că președintele Trump este destul de probabil să câștige un al doilea mandat. După toate probabilitățile, mulți moderați îl vor vedea pe Sanders ca fiind prea radical. Chiar și așa, pentru că SUA sunt atât de polarizate din punct de vedere politic, iar președintele Trump este o persoană care produce polaritate printre americani, anticipez un scrutin cu un rezultat destul de apropiat (poate aproximativ 52%-48% în favoarea lui Trump).”

L-am chestionat pe profesorul Campbell și în legătură cu Michael Bloomberg, văzut de mulți un candidat serios pentru nominalizarea democraților. Chiar dacă fostul primar de New York nu ia parte la primele patru alegeri democrate (următoarele vor avea loc în Carolina de Sud, la 29 februarie), este foarte probabil că între el și Sanders să se dea lupta finală pentru obținerea nominalizării Partidului Democrat la alegerile prezidențiale americane din acest an. Pe zi ce trece, acest scenariu electoral prinde tot mai mult contur în Statele Unite. Ar fi, cred analiștii, o confruntare între entuziasmul suporterilor lui Sanders, majoritatea tineri seduși de ideile sale progresiste, și forța financiară a lui Bloomberg, un moderat pe care tot mai mulți democrați îl văd ca singurul capabil să-l învinga pe Donald Trump într-o confruntare directă.

„Cred că Bloomberg are o șansă, dar dezbaterea din Nevada a scos la iveală vulnerabilități substanțiale. Ar putea recupera în timpul alegerilor din Super Tuesday, dar el va avea probleme majore atât cu câștigarea nominalizării, cât și cu unificarea democraților în spatele lui,” a afirmat profesorul Campbell. Reamintim că în ziua de Super Tuesday (3 martie) alegătorii democrați din 15 state și teritorii vor fi invitați la urne pentru a decide cine va primi cei 1.344 de delegați puși la bătaie. Democratul care îl va confrunta pe Trump pentru Casa Albă va fi decis la Convenția partidului ce va avea loc între 13 și 16 iulie în Milwaukee (Wisconsin).

Referindu-se la competiția din interiorul Partidului Democrat, expertul politic american a afirmat că rezultatul „va depinde mai puțin de cine câștigă și cine pierde concursurile individuale cât mai degrabă de alți doi factori înrudiți: (1) amploarea victoriilor și (2) care sunt candidații care renunță la competiție și care fac acest lucru cât mai curând.”

„Amploarea victoriei contează deoarece sistemele nu sunt perfect proporționale în ceea ce privește acordarea delegaților – câștigătorii mari primesc mult mai mulți delegați și le iau rivalilor lor acești delegați. De asemenea, contează pentru că câștigurile mari pot descuraja sprijinul pentru rivali, atât în ceea ce privește alegătorii, cât și donatorii pentru aceste campanii, iar acest lucru poate, în cele din urmă, să forțeze unii candidați să abandoneze cursa,” a explicat profesorul Campbell.

Cat privește cel de-al doilea factor, analistul a spus că „selectarea listei de candidați este crucială și nu este vorba doar de cine renunță, ci de cât de repede iese din fața combatanților finali. Acesta este un război de uzură. Victorile mari ale lui Sanders ar putea-o elimina pe Elizabeth Warren mai devreme decât mai târziu. Dacă Elizabeth Warren va părăsi cursa după Super Tuesday, cea mai mare parte a votului ei va ajunge, probabil fără prea mult efort, la Sanders, iar acest lucru ar putea fi suficient pentru a elimina orice provocare din partea candidaților din partea sistemului de conducere al Partidului Democrat, care sunt acum împărțiți în patru campanii (Bloomberg, Biden, Buttigieg și Klobachar).”

Campbell s-a declarat convins că niciunul dintre cei patru candidați moderați nu va renunța la cursă, iar acest lucru va fi în avantajul lui Bernie Sanders. Ascensiunea acestuia nu va putea fi împiedicată, iar timpul joacă în favoarea lui, a afirmat expertul de la SUNY.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri