The Guardian relatează povestea unui proeminent critic al regimului din China, profesorul Xu Zhangrun, care a publicat recent un material extrem de dur la adresa președintelui Xi Jinping. Imediat după publicarea materialului, profesorul a fost plasat în arest la domiciliu și i-a fost blocat accesul la rețelele sociale.

La începutul lunii, profesorul a publicat un eseu, un atac pătimaș la adresa sistemului de control și cenzură practicat de guvernul chinez: ”Alarmă Virală. Când furia depășește frica”. Articolul, în care președintele chinez este criticat dur pentru modul în care autoritățile au gestionat criza coronavirusului, este o pledoarie puternică despre libertatea de exprimare.

În momentul în care a publicat articolul, profesorul Xu a avertizat că ar putea fi pedepsit de autorități. El a precizat că deja fusese suspendat de la catedră, iar libertățile sale reduse, după un alt articol critic publicat cu aproape un an în urmă.

“Acum pot anticipa cu mare ușurință că voi fi supus unor noi pedepse. Într-adevăr, acestea ar putea fi ultimele cuvinte pe care le scriu”, își încheia el eseul.

Ulterior, el a fost plasat în arest la domiciliu pentru câteva zile, conturile de social media au fost blocate, la fel accesul la internet, potrivit prietenilor săi care au stat de vorbă cu jurnaliștii de la The Guardian, sub protecția anonimatului.

De altfel, tot recent, doi jurnalişti chinezi care au încercat să prezinte ”adevărul” despre ce se întâmplă în Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, au dispărut fără urmă.

Cei doi au postat filmuleţe pe Internet, au distribuit fotografii, dar şi poveşti dramatice din interiorul oraşului aflat acum în carantină, care a fost izolat de restul ţării. Acum, niciunul dintre ei nu mai e de găsit.

4 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 9 =