Caută
Close this search box.

Violeta Alexandru: „Mulți dintre ei se vor întoarce acasă doar dacă vor vedea o schimbare în societate”

violeta alexandru

Statul a eșuat în încercarea sa de a-i ține pe români acasă. Este declarația ministrului interimar al Muncii, Violeta Alexandru. Într-un interviu exclusiv pentru Realitatea PLUS, aceasta susține că plecarea românilor peste hotare este cea mai gravă problemă cu care se confruntă statul în acest moment.

Violeta Alexandru a criticat și lipsa de implicare a instituțiilor în rezolvarea problemei tinerilor din centrele de plasament care împlinesc 18 ani. România nu a găsit încă o soluţie pentru a-i ajuta pe tinerii care ies din centrele de plasament, la 18 ani. În acest moment, peste 55 de mii de copii sunt în grija statului, dacă îi luăm în calcul şi pe cei crescuţi de asistenţi maternali sau aflaţi în centrele ONG-urilor.

Violeta Alexandru: „Astăzi statul face puțin spre deloc pentru acești copii. Nu există nicio instituție care să urmărească evoluția vieții acestui tânăr. Ne rezumăm la plata unui salariu minim, când e vorba de mult mai mult. Oricum plata pentru o lună de la momentul ieșirii din sistem pe lângă faptul că e insuficiență, nu rezolvăm nevoile acestuia. Problema este la noi, la stat.”

Violeta Alexandru a vorbit și despre românii din diaspora. Aceasta spune că mulți dintre ei se vor întoarce acasă doar atunci când vor vedea o schimbare în societate.

„Orice regres în standardul de viață pe care ei îl au, nu o să îi încurajeze să vină în țară. Prin urmare, o simplificare a procedurilor care să le permită să aibă informații în timp real, o informare completă asupra condițiilor de angajare, o abordare activă a atașaților de muncă, persoane plătite din bani publici, angajați ai Ministerului Muncii, să meargă în teren să vadă care sunt barierele pentru întoarcerea în România”, a mai precizat Violeta Alexandru în interviu.

O statistică publicată la jumătatea anului trecut de Ministerul Românilor de Pretutindeni arată că aproximativ 9.700.000 de români se află în afara granițelor. Printre motivele emigrării se află corupția, calitatea slabă serviciilor administrației publice, sărăcia și lipsa de încredere în clasa politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri