Caută
Close this search box.

Virgil Popescu vrea să convingă Comisia Europeană să dea ajutoare de stat CE Oltenia şi Tarom

virgil popescu

Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că luni va merge la Bruxelles, la Comisia Europeană, unde va avea o întâlnire cu comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, pentru a discuta despre ajutoarele de stat pentru Complexul Energetic Oltenia şi Tarom.

Acesta a precizat că Ordonanţa pentru aprobarea acestor ajutoare face parte din pachetul de 25 de ordonanţe aprobate în ultima şedinţă de Guvern, şi, dacă nu ar fi fost aprobată, 13.000 de oameni de la CEO şi câteva mii de la Tarom aveau şanse 99% să rămână fără loc de muncă.

„Ministerul Economiei a avut două Ordonanţe de Urgenţă. Una a fost cu ajutorul de stat către Compania Energetică Oltenia, care a fost în paralel, simultan, cu ajutorul de stat pentru Tarom. Dacă nu o dădeam acum şi Guvernul era căzut, ce făceam acum cu acei oameni, 13.000 la Complexul Energetic Oltenia şi câteva mii la Tarom? Ce făceam cu ei, că nu era ajutor de salvare pentru aceste două companii, pentru care merg la Comisia Europeană luni, pentru ajutoarele de stat. Am întâlnire cu comisarul de Concurenţă pentru acest lucru. Am explicat, am prenotificat, trebuia dată Ordonanţa. Dacă nu o dădeam, atunci aveam şanse 99% ca să se închidă acele companii. Aceasta este una dintre ele. Face parte din pachetul de 25”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, a doua Ordonanţă de Urgenţă aprobată a fost o transpunere de directivă foarte clară, o uitare a vechilor guverne de transpunere a articolului 2 din directiva respectivă.

„Pe motive de siguranţă naţională, un stat poate la propunerea autorităţii competente să refuze semnarea unui acord petrolier sau să rezilieze un acord petrolier. Lucruri foarte importante pentru sectorul energetic naţional şi nu ne puteam juca cu ea. Dacă şi acest lucru nu era dat, cu această instabilitate politică se putea întâmpla orice”, a mai spus Virgil Popescu.

El a subliniat că a fost aprobată marţi şi o ordonanţă prin care au fost alocate 500 milioane de euro pe patru ani pentru programul de extindere a distribuţiei de gaze pentru populaţie.

„Dacă nu o dădeam pe acesta, iar întârziam şi este vorba de 200 de milioane care sunt din exerciţiul financiar care se încheie acum pentru a da drumul în aprilie la aceste distribuţii de gaze”, a precizat ministrul demis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri