Caută
Close this search box.

8 Martie, Ziua Femeii: Sărbătoarea iubirii, la început de primăvară

Ziua femeii 8 martie este o sărbătoare cu totul specială prin care sărbătorim și prețuim femeile din întreaga lume: mame, soții. Ziua de 8 martie este sărbătoarea iubirii, la început de primăvară.

Ziua de 8 martie nu a fost întotdeauna sărbătoarea pe care o știm astăzi.

La început, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe data de 28 februarie în anul 1909, la inițiativa lui Theresa Malkiel. Aceasta a fost o militantă a drepturilor femeilor. Acesta a fost primul moment din istorie când femeile au avut o sărbătoare dedicată lor. Mai apoi, la o conferință din Danemarca din anul 1910, această chestiune a fost adusă în discuție. Datorită acestei ședințe și a mai multor manifestații organizate în diferite țări, precum Germania și Rusia, ziua de 8 martie a început să fie sărbătorită ca și Ziua Femeii în țări din întreaga lume.

Sărbătoarea a început să fie celebrată și în cadrul Națiunilor Unite din anul 1975, când s-a definitivat internaționalitatea acestei sărbători.

Cum se sărbătorește în lume ziua femeii

In Italia, de 8 martie, bărbații dau femeilor mimoze galbene. Aceste flori reprezintă un simbol italian a Zilei Internaționale a Femeilor, stabilit încă din 1936, de pe timpul dominației fasciste.

În Cehia, sărbătoarea a fost uitată după căderea comunismului și destrămarea Republicii Cehoslovace, în mare parte datorită faptului că sărbătoarea era un simbol și avea conotații comuniste. Însă în anul 2004, Parlamentul Cehiei a restabilit-o ca și sărbătoare importantă în întreaga țară. În Bulgaria, dar și la noi, în România, 8 martie este privită ca și Ziua Mamei de cele mai multe ori, iar copiii dau cadouri mamelor și bunicilor lor.

În Rusia, sărbătoarea avea, pe vremea comunismului, conotații strict politice și de interes al statului. După căderea acestui regim, totuși, Ziua Femeii a început să fie privită ca un simbol al frumuseții și al femeilor. În majoritatea țărilor în care această sărbătoare este recunoscută, Ziua femeii are aceleași conotații și este o zi de apreciere a femeilor. Astfel, vom sărbători ziua de 8 martie precum și în anii precedenți.

De asemenea, pentru prima dată, și Germania va sărbători data de 8 martie ca și Ziua Internațională a Femeii, prin recunoașterea acesteia ca sărbătoare publică la Berlin.

În China, femeile sunt libere de 8 martie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri