Caută
Close this search box.

Bilanțul morților de coronavirus din Iran a ajuns la 124. Alte 2 țări au confirmat primul caz

coronavirus

Douăsprezece cazuri asimptomatice de coronavirus au fost înregistrate la bordul unui vas de croazieră pe Nil, au anunţat vineri reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai Ministerului Sănătăţii din Egipt, citaţi de Reuters.

Cazurile asimptomatice sunt persoane care transmit virusul dar nu prezintă simptome ale bolii, precum febra. OMS nu a furnizat alte detalii despre cele 12 cazuri depistate la bordul vasului de croazieră.

Maria Kerkhove, epidemiolog al OMS, a declarat joi că această organizaţie nu consideră că transmiterea bolii de către persoanele asimptomatice ar reprezenta un factor major ce alimentează răspândirea epidemiei.

Prin monitorizarea persoanelor expuse la virus în anumite ţări, oamenii infectaţi şi care nu au dezvoltat încă simptomele bolii pot fi identificaţi. “Aşadar, există oameni pre-simptomatici, cu câteva zile înainte să dezvolte simptome”, a adăugat aceeaşi expertă.

Vasul de croazieră se îndrepta spre oraşul Luxor din sudul Egiptului şi venea de la Aswan, precizează comunicatul comun dat publicităţii de OMS şi Ministerul Sănătăţii din Egipt. Deocamdată nu este cunoscut cu exactitate numărul persoanelor aflate la bordul vasului.

Cele 12 cazuri au fost diagnosticate după ce o femeie americano-taiwaneză care a participat la o croazieră identică în urmă cu câteva zile a fost testată pozitiv cu coronavirus la revenirea ei acasă.

Se crede că acea femeie a fost persoana care a răspândit virusul şi celorlalţi pasageri, se afirmă în acelaşi comunicat.

Cele 12 persoane contagiate vor fi transferate într-o unitate de izolare, iar toţi pasagerii care au intrat în contact cu ele vor fi plasaţi în carantină pentru 14 zile, a precizat ministerul egiptean.

Egiptul diagnosticase până acum doar trei persoane cu noul tip de coronavirus, iar una dintre ele s-a vindecat deja după ce a primit tratament medical.

Președintele Republicii Peru a anunțat primul caz de coronavirus

Preşedintele Republicii Peru, Martin Vizcarra, a anunţat vineri primul caz de coronavirus din această ţară şi a asigurat că nu se va face economie de resurse pentru a combate această epidemie care se extinde în lume, relatează EFE.

Primul caz de infectare cu coronavirusul COVID-19 a fost confirmat la un bărbat de 25 de ani, a cărui stare este stabilă, şi care a călătorit recent în Spania, Franţa şi Republica Cehă.

Şeful statului peruan a precizat că au fost puse la dispoziţie prin intermediul Ministerului Sănătăţii toate măsurile ce corespund din punct de vedere sanitar pentru ca acest pacient să beneficieze de întreaga atenţie medicală.

Preşedintele Vizcarra a profitat de prilej şi pentru a trimite peruanilor un mesaj de liniştire, asigurând că guvernul a prevăzut măsurile necesare pentru a face faţă unei situaţii de acest tip.

Ministerul Sănătăţii din Peru a pus la dispoziţie săli speciale pentru o eventuală carantină în mai multe spitale din Lima şi din ţară şi a lansat o campanie de sensibilizare a populaţiei privind punctele de tranzit, precum staţiile, terminalele sau aeroportul internaţional Jorge Chávez din Lima.

Slovacia a confirmat primul caz

Slovacia a anunţat vineri primul caz confirmat de infectare cu noul tip de coronavirus, la un bărbat al cărui fiu a călătorit recent la Veneţia, informează AFP.

“Astăzi, un pacient de 52 de ani a fost confirmat infectat”, a declarat prim-ministrul Peter Pellegrini în faţa reprezentanţilor presei.

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este în prezent internat într-un spital din Bratislava, a adăugat prim-ministrul slovac, transmite Agerpres.

“Pacientul nu a călătorit recent nicăieri, dar fiul lui s-a întors de la Veneţia în urmă cu câteva săptămâni”, a adăugat Peter Pellegrini.

“Fiul lui nu prezintă niciun semn al bolii”, a precizat politicianul slovac.

Probele recoltate de la pacient au fost testate de două ori şi nu există niciun dubiu legat de infectarea cu noul tip de coronavirus, a mai spus Peter Pellegrini.

Până la acest caz, testele efectuate pe probe medicale prelevate de la 300 de persoane au oferit rezultate negative în Slovacia, potrivit autorităţilor sanitare locale.

Bilanțul morților din Iran a crescut

Ministerul iranian al Sănătăţii a anunţat vineri 17 noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, ceea ce ridică bilanţul oficial al epidemiei la 124 de morţi în această ţară, în care toate cele 31 de provincii sunt în prezent afectate, relatează AFP.

“1.234 de noi cazuri de persoane contaminate au fost confirmate, ceea ce este un record pentru ultimele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, în cadrul unei conferinţe de presă televizate, ceea ce ridică la 4.747 numărul contaminărilor.

“Peste 913 s-au vindecat de virus în ţară”, unul dintre focarele mondiale ale epidemiei, a adăugat Jahanpour.

Cu 1.413 cazuri confirmate, provincia Teheran a fost cea mai afectată de virusul care s-a propagat acum în toate cele 31 de provincii ale ţării, potrivit aceleiaşi surse.

Printre noile decese legate de virus, agenţia IRNA a anunţat joi seară moartea unui consilier al ministrului de externe iranian.

Hossein Sheikholeslam, “un diplomat veteran şi revoluţionar” care a luat parte la luarea de ostatici de la ambasada americană de la Teheran în 1979, a murit joi seară la vârsta de 67 de ani, potrivit IRNA.

Sheikholeslam a fost adjunct al ministrului de externe între 1981 şi 1997, apoi ambasador în Siria între 1998 şi 2003, înainte de deveni consilier al şefului diplomaţiei, Mohammad Javad Zarif.

Înainte de decesul lui Sheikholeslam, epidemia de Covid-19 a provocat deja moartea a şase oameni politici şi înalţi demnitari, printre care un membru al Consiliului de Discernământ, instanţă de arbitraj între instituţiile Republicii Islamice, Mohammad Mirmohammadi.

Noul coronavirus a provocat şi decesele deputatului Mohammad Ali Ramezani din provincia Gilan (nord), una dintre cele mai afectate de virus, lui Ahmad Toyserkani, un consilier al şefului Autorităţii judiciare, lui Hadi Khosroshahi, primul ambasador al Iranului la Vatican, lui Mojtaba Fazeli, secretar al unui lider religios, şi lui Mojtaba Pourkhanali, un responsabil al Ministerului Agriculturii la Gilan.

Un deputat de la Teheran, Fatemeh Rahbar, este în prezent în comă după ce a fost infectat cu virusul, potrivit agenţiei semi-oficiale ISNA.

Mai mulţi responsabili iranieni infectaţi cu pneumonie virală au fost plasaţi în carantină, printre care adjunctul ministrului sănătăţii, Iradj Harirchi, vicepreşedinta Iranului pentru femei şi familie Masoumeh Ebtekar şi deputaţii Mahmoud Sadeghi et Mojtaba Zolnour.

Vineri, Iranul a sporit măsurile de restricţie a liberei circulaţii luate pentru a limita propagarea noului coronavirus, poliţia anunţând o interdicţie de intrare pentru orice călător din provinciile Mazandaran şi Gilan, cu excepţia rezidenţilor care revin din deplasări.

Joi, Iranul a anunţat închiderea şcolilor şi a universităţilor pentru o lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri