Caută
Close this search box.

Bill Gates spune că soluția pentru Covid-19 poate veni chiar de la cei infectați

Bill Gates

Bill Gates a vorbit într-o sesiune de întrebări și răspunsuri despre testare și auto-izolare, dar și despre inovațiile medicale care ar putea să oprească pandemia de coronavirus.

Bill Gates, co-fondator al gigantului Microsoft și totodată filantrop, co-fondator al Fundației Bill și Melinda Gates, a răspuns întrebărilor venite din partea mai multor curioși cu câteva zile în urmă, în contextul răspândirii noului tip de coronavirus. În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri Gates a vorbit despre testare și auto-izolare, despre inovațiile medicale care par promițătoare la acest moment, și despre consecințele pe care le va avea pandemia la nivel mondial.

Răspunsurile lui Bill Gates vin în contextul în care Gates însuși susținea un Ted Talk cu doar câțiva ani în urmă, estimând apariția unei pandemii – la momentul respectiv Gates vorbea despre gripă, un subiect de studiu pentru fundația pe care o conduce, însă ecoul colectiv din ultima vreme l-a transformat pe acesta într-un soi de profet, deoarece exemplele sale din 2015 se pot aplica perfect și astăzi.

Dincolo de orice profeție, fundația lui Bill Gates se bazează pe știință atunci când își face estimările, iar printre activitățile sale principale se numără și combaterea epidemiilor, specific Ebola, HIV, poliomielită și malarie, cărora specialiștii care lucrează alături de fundație le acordă cea mai mare atenție. În 2017, fundația a și participat la crearea Center for Epidemic Preparedness Innovations. Iar acum, fundația s-a alăturat Wellcome și Mastercard pentru a crea COVID-19 Therapeutics Accelerator, o entitate în care s-au investit deja 125 de milioane de dolari și al cărei scop este accelerarea dezvoltării unor tratamente pentru Covid-19.

Bill Gates și-a expus pe parcursul sesiunii de întrebări opiniile despre starea actuală a pandemiei. Acesta a afirmat că Statele Unite au trecut de mult de faza în care poate urmări contacții celor infectați, și că autoritățile nu s-au mișcat suficient de repede pentru a evita carantina totală.

‘Trebuie să fii pragmatic, dar sunt multe lucruri pe care nu le știm, precum acela că în emisfera de Nord am putea fi ajutați de anotimpuri. Virusurile respiratorii sunt într-o anumită măsură unele de sezon, nu știm dacă este cazul și cu acesta. Și dacă testezi, asta îți spune dacă poți să închizi mai mult sau poți să deschizi.’, a mai spus Gates.

‘Eu sunt mai optimist și cred că vom putea face ce face și China, ei încep să revină la normalitate.’, a declarat acesta.

Bill Gates a și explicat felul în care funcționează carantina și izolarea în cazul unei astfel de epidemii. ‘Dacă o persoană infectează alții 4 și ciclul e de 10 zile, ajungi la numere mari. Dacă fiecare caz infectează 0,4 oameni, numărul se duce spre zero. Lucrurile care se multiplică exponențial sunt foarte dramatice. Izolarea din China a dus numărul multiplicării cazurilor sub 1, acea carantină e tehnica noastră principală.’

Însă, a avertizat Gates, ‘acum răspândirea depinde de două lucruri – izolare și testare.’

Gates a și criticat conducerea SUA, având în vedere că Donald Trump susține că oamenii ar trebui să se întoarcă la muncă după sărbătorile pascale. ‘Să repui economia pe picioare este mai posibil decât să învii oamenii.’

Gates a mai afirmat că epidemia de coronavirus va afecta cu atât mai rău țările subdezvoltate.

‘În țările în curs de dezvoltare, mai ales în emisfera sudică, izolarea e mult mai greu de realizat pe măsură ce mergi în jos pe scara veniturilor. Trebuie să dăm teste ieftine acestor țări, și singura veste bună este că țările bogate vor obține vaccinul și o vor face pentru toată lumea, pentru a încerca să minimizeze daunele în țările mai puțin dezvoltate.’

Bill Gates despre o posibilă soluție pentru Covid-19
Vorbind despre terapii, Bill Gates a arătat că sunt mai multe lucruri care se întâmplă simultan, în varii spitale și centre de cercetare din lume, și a menționat posibile tratamente, precum Remdesivir, un medicament dezvoltat inițial pentru a trata Ebola, sau Clorochina, un medicament pentru malarie, ambele fiind utilizate acum compasional pentru unele cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Însă Bill Gates a afirmat că urmărește îndeaproape soluțiile pentru epidemie care se bazează pe anticorpi, despre care a spus că există în sute de variente. ‘Ne gândim care ar trebui prioritizate pentru a trece prin studii clinice, probabil 3-4 vor funcționa în diferite stadii ale bolii.’ Acestea ar fi tratamente realizate din serul oamenilor care au avut boala, și care, deci, ar conține anticorpi. ‘Oamenii care s-au recuperat pare că au anticorpi eficienți în sânge. Așa încât poți să obții celulele albe, cele care dau imunitate, așa încât întrebarea care se pune acum este de câți oameni va fi nevoie. Dacă un om care s-a recuperat vine o dată pe săptămână să doneze ser, înseamnă că poți obține material pentru a trata 2 oameni sau 5 oameni? Apoi, logistic, trebuie să iei acest material și el să ajungă unde este nevoie de el.’

Gates a afirmat că această variantă este mai complicată decât dezvoltarea tradițională a unui tratament, și că va fi dificil să ajungă la numere mari de oameni. Însă Bill Gates consideră că un tratament ar putea să apară cu mult înaintea unui vaccin, ceea ce ar putea reduce numărul oamenilor care ar avea nevoie de terapie intensivă și de ventilatoare. ‘Dacă funcționează, ar fi cel mai rapid mod de a proteja sănătatea personalului medical și a pacienților care suferă manifestări severe ale bolii.’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri