Caută
Close this search box.

Care sunt cele trei lucruri ce ne apără de coronavirus

coronavirus

Vlad Mixich, expert în cadrul European Public Health Alliance, explică, pe pagina sa de Facebook, de ce este atât de importantă prevenirea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, ce poate face fiecare dintre noi pentru a se proteja individual, dar și a contribui la efortul colectiv, dar și care sunt sursele credibile de informare, pentru a evita crearea panicii și capcanele fake news.

Postarea integrală a lui Vlad Mixich:

„De ce, deși o mare parte dintre cei infectați se vindecă, coronavirusul devine tot mai periculos pe măsură ce crește numărul cazurilor în România?

1. Poate aveți un părinte cu o boală cardiovasculară sau un prieten cu diabet. Cu cât numărul celor infectați crește, cu atât crește probabilitatea ca părintele sau prietenul respectiv să se infecteze. Iar pentru ei acest nou #coronavirus este periculos: numărul cazurilor severe este mare la vârstnici și la cei cu astfel de boli cronice.

Când respectăm regulile de prevenție și de distanțare socială de fapt avem grijă de părinții și de prietenii noștri mai vulnerabili.

2. Creșterea rapidă a numărului de pacienți cu coronavirus care au nevoie de spitalizare (cum se întâmplă acum în Italia) aduce supra-aglomerarea într-un timp foarte scurt a sistemului medical. Când asta se întâmplă într-un sistem care deja are problemele lui, lucrurile se vor bloca. Operații programate vor fi anulate, numărul maxim de paturi speciale disponibile pentru pacienții grav bolnavi va fi depășit, medici vor fi redirecționați spre spitalele unde e mai mare nevoie, și multe alte probleme.

Când respectăm regulile de prevenție de fapt ne ajutăm cât se poate de concret medicii evitând cu toții, împreună, un astfel de blocaj.

Noi, românii, avem, ca multe alte nații, multe defecte dar și calități. Una din calitățile noastre speciale, super-puterea noastră, este felul în care reacționăm și ne mobilizăm în situații dificile.

Putem evita ÎMPREUNĂ ca epidemia de coronavirus să se transforme într-o criză dacă vom reacționa responsabil: nu cu „lasă-i bă pe proștii ăia, că știu eu mai bine”, dar nici cu panică și „aoleo, vine apocalipsa”. Sigur, o doză sănătoasă de umor ajută întotdeauna la diminuarea anxietății.

Când respectăm regulile de prevenție de fapt avem grijă de părinții și de prietenii noștri mai vulnerabili și ne ajutăm concret medicii.

Panica dăunează grav sănătății. Organizarea și prevederea nu!

Nu uitați treimea sfântă care ne apără de coronaviroză și limitează răspândirea virusului:

1. Ne spălăm cât mai des pe mâini cel puțin 30 de secunde (cam cât îți ia ca să ajungi cu legănatul la 3 elefanți pe o pânză de păianjen). Pare un sfat banal, dar este cea mai importantă măsură prin care ne putem proteja.

2. Evităm să ne atingem fața cu mâinile, fără să fim spălați.

3. Dacă nu am avut contact cu cineva suspect/confirmat cu coronavirus și nici nu am călătorit în țările cu cazuri STĂM ACASĂ (dar sunăm și la medicul de familie pentru indicații) la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală.
!!! DACĂ AM AVUT CONTACT CU CINEVA SUSPECT/CONFIRMAT CU CORONAVIRUS SAU AM CĂLĂTORIT ÎN ȚĂRILE RESPECTIVE ȘI AVEM SIMPTOMELE DE MAI SUS => SUNĂM LA 112

Surse solide de informare: site-ul Ministerului Sănătății (ms.ro), care s-a pus la punct sau, dacă citiți în engleză, site-urile ecdc.europa.eu sau site-ul Ministerului Sănătății din Singapore, care are un kit de informare excepțional.”

Vlad Mixich este fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și în prezent membru în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri