Caută
Close this search box.

Ce au negociat la Palatul Victoria Kelemen Hunor cu Orban şi Cîţu

kelemen hunor

Parlamentarii UDMR sunt pregătiţi să asigure majoritatea necesară pentru votarea Guvernului Cîţu, dar o decizie finală depinde de soarta Ordonanţei 26/2020 privind alegerile anticipate, a declarat luni liderul formaţiunii, Kelemen Hunor.

O delegaţie UDMR a avut consultări la Parlament pe tema situaţiei politice la zi, cu premierii interimar şi desemnat, Ludovic Orban şi Florin Cîţu, şi cu prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

„Noi am spus că cei care vor merita vor primi votul nostru, aşa cum s-a întâmplat şi acum două săptămâni în comisiile de specialitate. Şi aşteptăm Birourile reunite care vor stabili săptămâna viitoare când se va da un vot pentru Guvernul Cîţu.

Sigur că aşteptăm decizia CCR în ceea ce priveşte Ordonanţa 26. Până atunci, nu cred că se poate face şi nici nu credem nimic în Parlament legat de această ordonanţă, fiindcă în momentul în care Curtea Constituţională va spune ceva, atunci vom şti dacă se poate merge mai departe spre alegeri anticipate sau nu. Ordonanţa 26 a schimbat radical contextul la care ne referim când vorbim de alegeri anticipate”, a spus Kelemen Hunor la finalul discuţiilor.

El a amintit, potrivit Agerpres, că UDMR a arătat, încă de anul trecut, că alegerile anticipate sunt o soluţie, dar nu în orice condiţii, „nu schimbând radical sistemul electoral, schimbând radical într-o singură noapte, în câteva ore, legislaţia electorală”.

„De aceea, din punctul meu de vedere, înainte de orice vot e bine să cunoaştem decizia CCR. Dacă CCR va stabili cum e cu Ordonanţa 26, putem amenda în Parlament sau putem face un proiect de lege prin care lucrurile necesare pentru alegeri anticipate pot fi discutate, pot fi votate.

Dar, în acelaşi timp, suntem pregătiţi să votăm un guvern condus de domnul Cîţu, să asigurăm acea majoritate necesară, nu ştim cu cine, deocamdată acest lucru nu se ştie, şi să guverneze PNL într-un guvern monocolor până la alegerile parlamentare la termen”, a precizat preşedintele UDMR.

Întrebat dacă PNL a cerut UDMR să voteze într-un fel sau altul, Kelemen Hunor a răspuns:

„Da, au cerut să asigurăm o majoritate, au spus că este posibil aşa ceva. Dacă vom fi prezenţi, atunci înseamnă că vom vota Guvernul Cîţu. Depinde de discuţiile pe care urmează să le facem săptămâna viitoare. Nu am condiţionat, nu avem nicio doleanţă, important este să vedem ce se va întâmpla la CCR cu ordonanţa 26 care din punctul nostru de vedere este o ordonanţă neconstituţională cap-coadă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri