Caută
Close this search box.

Costache: Mai devreme sau mai târziu vom trece la scenariul 3 privind COVID-19. Suntem pregătiţi

Victor Costache

Victor Costache, ministrul Sănătății, a declarat că, fără doar și poate, România va ajunge la scenariul trei cu privire la răspândirea noului coronavirus, dar suntem pregătiți. Asta deși, susține el, sistemul sanitar românesc este unul slăbit și prost legiferat de ani de zile, iar bugetul pe care l-a găsit la minister, atunci când și-a început mandatul, a fost unul „vlăguit”.

„Trebuie să conştientizăm cu toții că nu mai să trăim ca până acum. Trebuie să călătorim mult mai puţin, să evităm aglomeraţiile, până reuşim să descifrăm secretele acestui virus.

Mai devreme sau mai târziu vom trece la scenariul trei. Este o certitudine, dar suntem pregătiţi, avem resursa umană necesară, avem paturile de terapie intensivă, încă avem consumabile”, a declarat Victor Costache, la Antena 3.

Despre problemele sistemului de sănătate românesc, ministrul a susținut: „e un sistem sanitar slăbit, care a fost legiferat şi întreţinut nesănătos ani în șir, care are foarte mult până va ajunge la nivelul Franţei, Germaniei sau Italiei. Ați văzut și acolo cum un sistem sanitar ultraperformant a fost dat peste cap de această epidemie”.

Ministrul Sănătății a mai precizat că autoritățile au luat decizia de a interzice exportul de materiale sanitare deoarece erau țări care încercau să se aprovizioneze din stocurile din România.
„Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău și să folosim toate resursele. La stat ne putem baza pe aproximativ 4.000 de paturi de terapie intensivă, toate utilizate. Vom prioritiza, pentru a putea debloca aceste paturi de terapie intensivă. În momentul de față, la numărul de pacienți pe care îl avem, nu este nicio problemă și putem lăsa ca activitatea medicală să se desfășoare normal”, a mai afirmat Costache.

Alexandru Rafila, președintele Societății Naționale de Microbiologie, a declarat, pentru B1 TV, că presiunea pe sistemul sanitar românesc va fi foarte mare în cazul în care vor fi raportate foarte multe cazuri de coronavirus într-un timp scurt, iar majoritatea vor fi întregistrate la categoria de vârstă 70+. Acesta a mai precizat că în spitalele de boli infecțioase există circa 100 de locuri disponibile la terapie intensivă, iar lor li se pot adăuga alte 2.000 de paturi din restul spitalelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri