A fost creat coronavirusul într-un laborator? În câți ani a ajuns la forma actuală?

COVID-19 ar putea exista în lume de câțiva ani sau chiar decenii, a explicat o echipă formată din virusologi din Statele Unite, Marea Britanie şi Australia. Observațiile acestora au fost sintetizate într-un studiu publicat în Nature Medicine.

Potrivit specialiștilor, deși coronavirusul există de multă vreme, virusul a căpătat abia recent capacitatea de a se transmite la oameni, primul caz fiind depistat în orașul Wuhan din China.

Studiul condus de Kristian Andersen de la Scripps Research Institute din California, Andreaw Rambaut de la University of Edinburgh, Scoţia, Ian Lipkin de la Columbia University of New York, Edward Holmes de la University of Sydney şi Robert Garry de la Tulane University din New Orleans a fost publicat în Nature Medicine pe 17 martie.

„O ipoteză validă”, spune dr. Francis Collins, director al US National Institute of Health și care nu a fost implicat în nicio etapă a studiului, potrivit Mediafax.

„Astfel, rezultatul evoluţiei şi al schimbărilor suferite în ani, poate chiar decenii, a căpătat în cele din urmă abilitatea de a se transmite la oameni şi de a provoca o boală cu potenţial mortal”, a explicat acesta.

Virusologii chinezi de la Wuhan Institute of Virology, conduli de Shi Zhengli, sunt de părere că virusul s-a dezvoltat la lilieci, reuşind să îl urmărească până la o specie care trăieşte în peşterile montane din zona graniţei China – Myanmar.

Totuşi, gene identificate la acest virus au fost observate şi la pangolinii din Guanghzou şi Hong Kong.

810 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here