Caută
Close this search box.

Florin Cîţu: „Nu am în vedere să solicit împrumut de la FMI”

florin cîţu

România îşi poate acoperi necesarul de finanţare pentru o perioadă de cinci luni, însă pandemia de coronavirus afectează în mod semnificativ veniturile, iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depăşi 5% din produsul intern brut, a declarat luni ministrul Finanţelor, Florin Citu, pentru Reuters.

România, care până în prezent are 1.952 de cazuri de infecţie cu coronavirus şi 46 decese, a declarat starea de urgenţă în dată de 16 martie şi Guvernul de la Bucureşti a aprobat un pachet de măsuri în valoare de 3% din PIB. Măsurile variază de la garantarea liniilor de credit şi subvenţionarea costurilor cu împrumuturile pentru IMM-uri până la majorarea bugetului pentru sănătate şi acordarea de ajutoare pentru şomaj tehnic. Florin Citu a spus că trimiterea în şomaj tehnic a aproximativ un milion de oameni costa patru miliarde de lei pe lună.

„Suntem pregătiţi să susţinem măsură privind şomajul tehnic pentru mai mult de o lună”, a spus ministrul Finanţelor, adăugând că o revizuire a bugetului ar putea fi aprobată în cursul zilei de marţi.

Întrebat dacă România va cere un credit de la Fondul Monetar Internaţional în cursul acestui an, aşa cum a făcut pe perioada crizei financiare mondiale din urmă cu un deceniu, Citu a răspuns: „Nu am în vedere acest lucru la momentul actual”.

„Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”, a spus Citu. Acesta a mai menţionat că Ministerul Finanţelor înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget şi, deşi nu a precizat care va fi nouă ţintă de deficit, a spus că va depăşi 5% din PIB.

Analiştii avertizează că spaţiul fiscal al României necesar pentru a aborda criza coronavirusului este unul limitat deoarece România se confruntă cu o adâncire a deficitului de cont curent, iar măsurile fiscale generoase aprobate înaintea alegerilor locale şi parlamentare din acest an au pus presiuni asupra perspectivelor de rating.

Citu a declarat pentru Reuters că se aşteaptă la o revenire economică în formă de „V” în a doua jumătate a anului, pe baza comportamentului actual al multor companii care au decis să îngheţe producţia în loc să facă concedieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri