Caută
Close this search box.

În Suceava, o mie de infectaţi cu Covid-19 umblă liberi şi acum!

nelu tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a argumentat că măsura carantinării Sucevei a fost motivată şi de faptul că sunt numeroase persoane în oraş cu COVID-19, asimptomatice.

„Şi în acest moment considerăm că sunt peste 1.000 de persoane care sunt purtători şi circulă liber prin Suceava, de aceea şi măsură carantinarii. (…) Dacă nu o închideam, puteam ajunge la ceva mai grav. Nu se poate compara încă cu Lombardia”, a declarat Tătaru.

„A fost o transmitere comunitară accelerată din cauza persoanelor, dar şi a erorilor cadrelor medicale şi a unor anchete epidemiologice care nu şi-au mai găsit finalitatea, având în vedere medicii afectaţi de COVID-19. Am găsit un DSP fără personal. Rezultatele testării au venit în general astăzi.

La Suceava au fost mai mulţi pacienţi zero, s-au întors mulţi din afară şi au găsit peste 90 de cadre medicale infectate. A fost un cumul de nereguli şi de nerespectări ale restricţiilor”, a mai spus Tătaru.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat emiterea Ordonanţei Militare Nr. 6 prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe formate din opt comune, dar şi stabilirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava.

„Evoluţia cazurilor din judeţul Suceava, densitatea îmbolnăvirilor, riscul răspândirii infecţiilor, analiza făcută cu specialiştii în boli infecţioase, cu toţi cei care ne desfăşurăm activitatea zi şi noapte în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, împreună cu toţi factorii implicaţi, inclusiv alte instituţii medicale care pun umărul la rezolvarea unor probleme extrem de importante, toate acestea au făcut ca în această seară să luăm o decizie extrem de importantă. În acest sens, am emis Ordonanţa Militară nr. 6 din 30 martie 2020, privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofă, precum şi instituirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava”, a spus Vela.

Zona de carantină va fi formată din municipiul Suceava şi comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moară, Scheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei. Zona de protecţie este cea din jurul localităţilor carantinate.

În zona carantinata, vor fi permise intrarea şi ieşirea pentru transportul de mărfuri necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi pentru aprovizionarea populaţiei, dar şi pentru persoanele care lucrează acolo, dar au domiciliul în alte localităţi.

De asemenea, pe Aeroportul internaţional Suceava este permis accesul doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zboruri de transport marfa şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Centrul judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei Suceava poate stabili completări şi derogări de la aceste măsuri.

De asemenea, Consiliul Judeţean Suceava şi primăriile din zonele carantinate vor lua măsuri de funcţionare a serviciilor de asistenta şi protecţie socială şi a serviciilor de utilităţi publice şi de aprovizionare cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau orice altă formă de ajutor şi care poate fi acordată celor care nu se pot deplasa de la locuinţa.

„Asigurăm cetăţenii din judeţul Suceava de tot sprijinul şi de toată susţinerea noastră. Suntem şi vom fi împreună. În aceste momente, delicate, importante şi extrem de grele, unitatea romanilor şi speranţa că vom învinge în această provocare naţională şi internaţională, toate acestea ne vor face mai puternici şi mai încrezători că vom învinge”, a mai spus ministrul Marcel Vela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri