Caută
Close this search box.

Iohannis a promulgat legea prin care părinții primesc zile libere plătite în cazul închiderii școlilor din cauza ”unor situații extreme”

klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, legea care prevede acordarea de zile libere plătite părinților cazul închiderii școlilor din cauza ”unor situații extreme”, informează un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 14 martie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ (PL-x 337/02.09.2019)”, se arată în comunicatul Președinției.

Proiectul de lege a fost adoptat, joi, în procedură de urgență și cu unanimitate de voturi de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Potrivit actului normativ, angajatorii vor fi obligați să acorde zile plătite unuia dintre părinți, în cazul în care autoritățile iau decizia închiderii școlilor în contextul unor ”situații extreme”.

Prevederile se aplică în cazul părinților cu copii cu vârste de până la 12 ani, iar în cazul copiilor cu dizabilități, până la 18 ani.
Astfel, părinții vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie pentru zilele petrecute acasă cu copiii. Numărul acestor zile va fi stabilit la nivelul Guvernului.

”Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se arată în actul normativ.

Amintim că, luni, în contextul înmulțirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis închiderea școlilor în perioada 11 – 22 martie. Este vorba despre toate instituțiile de învățământ preuniversitar, atât de stat, cât și cele private: grădinițe, școli, licee, postliceale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri