Caută
Close this search box.

IRES Peste un sfert dintre români se roagă mai des

ires

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES a realizat în perioada 21 – 24 martie 2020 un sondaj cu privire la atitudinile, practicile şi comportamentele romanilor pe durata restricţiilor reglementate de starea de urgenţă impusă de pandemia de COVID – 19. Sondajul a fost realizat telefonic.

Rezultatele sondajului, publicate pe site-ul IRES:

# 9 din 10 români cred în Dumnezeu.

# 8 din 10 români cred că există suflet.

# 85% cred în păcat.

# Trei sferturi cred în îngeri.

# 7 din 10 cred în rai şi doar puţin peste jumătate cred în iad.

# Jumătate dintre români cred în viaţa de după moarte, un procent similar (44%) cred în învierea morţilor, iar 1 din 5 romani cred în reîncarnare.

# Jumătate dintre români cred în diavol, iar 45% cred în telepatie.

# Peste un sfert dintre români spun că se roagă de mai multe ori pe zi, peste o treime afirma că se roagă zilnic, iar 12% au acest obicei o dată pe săptămână.

# O treime dintre participanţii la studiu spun că rugăciunea i-a ajutat în foarte mare măsură de-a lungul vieţii, iar 4 din 10 susţin că i-a ajutat în mare măsură, în timp ce doar 7% spun că nu i-a ajutat deloc.

Femeile, persoanele între 36 şi 51 de ani şi cei care locuiesc în mediul rural spun în proporţii mai ridicate că rugăciunea i-a ajutat în foarte mare măsură de-a lungul vieţii.

# Mai mult de un sfert dintre români spun că ţin postul Paştelui.

Acest obicei este prezent într-o mai mare măsură în rândul vârstnicilor, la persoanele cu educaţie scăzută şi la cei din regiunea Moldovei.

# Peste un sfert dintre români s-au rugat mai mult în perioada pandemiei, iar 62% spun că s-au rugat mai puţin.

Femeile, persoanele peste 51 de ani, cei cu educaţie scăzută şi persoanele din mediul rural sunt respondenţii care au avut acest comportament în proporţii mai ridicate.

# Doar 1 din 10 romani au afirmat că au fost la biserică în săptămâna 14 – 17 martie, iar 43% dintre aceştia au spus că au participat la slujba de duminică, în timp ce o treime au fost la biserică doar în afară liturghiilor de duminică.

# 15% dintre români recunosc că au discutat subiectul pandemiei de COVID – 19 cu un preot sau cu un duhovnic.

Au făcut acest lucru în proporţii mai ridicate respodentii din mediul rural, cei cu educaţie scăzută şi cei care locuiesc în regiunea Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri