Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis cere CE activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru a sprijini repatrierea cetăţenilor

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, marţi, în videoconferinţa cu membrii Consiliului European, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

„Preşedintele României a evidenţiat situaţia dificilă a unor cetăţeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 şi nu pot reveni în ţară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la graniţele unor state membre.

În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene, care să permită repatrierea cetăţenilor din statele membre.

De asemenea, preşedintele României a solicitat activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetăţenilor UE atât din celelalte state membre, cât şi din state terţe, utilizând asistenţa consulară”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

În intervenţia sa, şeful statului român s-a referit la interdependenţele importante care există între statele membre ale Uniunii şi, în consecinţă, la nevoia de a aborda această criză prin acţiuni comune la nivel european, cu măsuri proporţionale şi adecvate.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa menţinerii liberei circulaţii a persoanelor în interiorul Uniunii Europene. În acest context, şeful statului a exprimat sprijinul pentru orientările Comisiei Europene pentru o acţiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii.

De asemenea, Klaus Iohannis a susţinut decizia de aplicare a unor restricţii temporare călătoriilor neesenţiale ale cetăţenilor terţi în Uniunea Europeană.

Şeful statului a subliniat şi importanţa asigurării în continuare a integrităţii Pieţei Unice. În acest sens, el a salutat iniţiativa Comisiei Europene de a lansa procedurile pentru completarea stocurilor de dispozitive medicale şi de iniţiere de achiziţii publice colective pentru echipamente şi dispozitive medicale.

Legat de măsurile economice, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanţării unui spectru larg de obiective din fondurile europene pentru combaterea impactului economic negativ al crizei COVID-19.

El s-a pronunţat pentru identificarea unui sprijin financiar special acordat statelor membre ale Uniunii pentru a face faţă reducerii activităţii economice, a investiţiilor şi a cererii.

În cadrul reuniunii, membrii Consiliului European au agreat orientările Comisiei Europene pentru o acţiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii, precum şi Comunicarea Comisiei Europene cu privire la restricţionarea temporară a călătoriilor neesenţiale în UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri