Caută
Close this search box.

La Mulţi ani Teatrului !

Astăzi 27 martie este Ziua Internaţională a Teatrului! Am adunat câteva păreri din partea slujitorilor fideli ai Zeiţei Thalia. Le dau cuvântul, în ordinea în care mi-au răspuns.

Începem cu un anunţ  de la Teatrul de Comedie, programul propus intră în vigoare de astăzi:

„Ne mutăm și noi în online, chiar de Ziua Mondială a Teatrului! Vineri 27 martie, lansăm programul #COMEDIAÎNCARANTINĂ, care se va desfășura în perioada 27 martie – 15 mai și va cuprinde o serie de materiale video din arhivă, însoțite de un salut din partea unui actor din distribuție, dar și unele create special în contextul situației actuale.”Toate acestea vor fi difuzate exclusiv în mediul online şi vor putea fi vizionate gratuit”

Acum, intră în scenă:

Rodica Mandache – actriţă, Teatrul Odeon

27 martie – ziua Teatrului!  A fost instituită prin vot unanim în 1961 când s-a marcat la Teatrul Naţiunilor din Paris! De atunci, s-a sărbătorit fără întrerupere şi, în fiecare an, o mare personalitate teatrală scrie un mesaj! Primul a fost Jean Cocteau

În anul 2016, actriţa Isabelle Hupert scria : ”TEATRUL este foarte o puternic. El rezistă tuturor obstacolelor, războaielor, cruzimilor, lipsei de banilor, tuturor necazurilor. Pentru mine TEATRUL este Dialogul, TEATRUL este absenţa urii, TEATRUL este prietenia între oameni, TEATRUL ne apără, TEATRUL ne iubește!

Mi-aduc aminte de un bătrân regizor tehnic care, înainte de fiecare spectacol, la ridicarea cortinei spunea, cu voce fermă:”Faceţi loc teatrului!”

Apoi, Platon : „TEATRUL punctul optic al cetăţii,TEATRUL menţinerea echilibrului planetar” La teatru visezi,dacă oamenii vor înceta să viseze nefericirea va creşte şi disperarea va creşte lumea.

Emilia Popescu – actriţă, Teatrul de Comedie

27 Martie Ziua Internaţională a Teatrului. 27 Martie 2020, sălile de spectacol goale, ca nişte mirese fără voal, părăsite la altar. În timp de război, muzele tac. Mute. Aşteaptă cuminţi sărbătoarea. Actori, spectatori stăm cuminţi, acasă, cu speranţa că ne vom reântâlni. Mai buni, cu mai puţine orgolii, recunoscători, doar că putem fi pe scenă.

Cine (mai) are nevoie de teatru? NOI. Cei care îl facem, cei care-l visăm, cei care-l respirăm. Sperând că vor fi câţiva care vor să viseze împreună cu noi, aşteptând vremuri mai „sănătoase” vom sărbători anul acesta Ziua teatrului cu amintiri. Şi când va veni ziua, vom aştepta, umili, ridicarea cortinei.

Bacs Miklos – actor, Teatrul Maghiar de Stat Cluj

ZIUA MONDIALA A TEATRULUI 27 MARTIE 2020, când teatrul tace…
De ce trebuie să îi mulţumesc Teatrului…
Am avut şansa să contribui la formarea şi să joc în una dintre cele mai bune trupe de teatru din ţară, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, am avut privilegiul să particip la fondarea unei școli de teatru, Facultatea de Teatru și Film UBB Cluj, am avut imensul dar de a fi martor al devenirii tinerilor mei colegi şi de a avea o fărâmă de nemurire prin ei, am avut onoarea să slujesc una dintre cele mai relevante creaţii teatrale contemporane, Faust în regia unui Artist deosebit, Silviu Purcarete la Teatrul Naţional Sibiu, am avut ocazia unor întâlniri existenţiale cu colegii mei de breaslă, cu oameni atinşi de aripa geniului cu care am împărtăşit aceiaşi dragoste faţă de Creaţie, am avut ocazia de a râde şi de a plânge alături de mii de semeni de ai mei: Oameni, am trăit…
De aceea mulţumesc Teatrului! Mulţumesc marelui Creator!
Nu cred în teatrul virtual ! Cred în emoţiile groaznice ce mă cuprind înainte de a păşi pe scenă, în freamătul publicului, în momentul sublim de tăcere din timpul spectacolului, în care parcă inima ni se opreşte pentru a privi în faţa Marelui Mister!

Azi, de ziua lui, Teatrul tace! Ne face să îl înţelegem cu adevărat! Să îl iubim cu adevărat!

Mihai Mălaimare – actor, Teatrul Masca

Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului şi teatrele sunt părăsite de toţi! Stau ca nişte bătrâni cărora le-au plecat copiii şi trăiesc din amintirea clipelor de larmă voiasă, de zumzet de fericire care înseamnă familia acasă! Ne ascundem de Moarte mergând către ea, dar trebuie să ne înbărbăteze gândul că amândoi, omul de teatru şi spectatorul ne-am dat obolul pentru a asigura TEATRULUI NEMURIREA!

Restul este tăcere !

La Multţi ani dragii mei! La multi ani, Teatrului, oriunde se află!, La mulţi ani, Masca!

Adrian Văncică – actor, Teatrul Nottara

Azi e Ziua Mondiala a Teatrului. Teatrul e foarte bătrân şi, conform legislaţiei în vigoare trebuie să stea în casă. Îi dau să mănânce nepoţii. Facebook, Instagram, YouTube. O să treacă şi asta. Cât mai repede, sper. La mulţi ani tuturor oamenilor de teatru. Şi spectatorilor de asemenea, căci fără spectatori nu va putea să traiască. Atunci când va veni vremea vă așteptăm la Teatru !

Valentin Teodosiu – actor şi Voice-Over Talent la PRO TV

Teatrul nu va deveni, prea curând o tristă amintire! Oricum, e limpede că nimic nu va mai fi ca înainte! Sunt curios dacă autorităţile ne vor ura de Ziua Mondială a teatrului ! Eu cred că nu!

Să dea Dumnezeu ca Teatrul să-şi ocupe locul pe care l-a avut şi pînă acum! Iar guvernanţii să nu uite că un popor fără cultură va avea soarta pe care o merită!

Andrei Munteanu – regizor la Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti

Într-un teatru oarecare, se juca un spectacol care începea cu o înmormântare. Actorul care juca mortul în sicriu s-a îmbolnăvit, a răcit și evident că nu putea să joace, strănuta etc. Direcțiunea se consultă cu toată lumea și decide ca rolul mortului să fie jucat de contabilul teatrului, oricum era prin teatru, era disponibil.

Toată lumea a fost încântată, era un mort de toată frumusețea, cu mustăți proaspăt tunse, ras și parfumat, la costum, ce să mai vorbim, o splendoare. Începe spectacolul, toate bune și frumoase, actorii își joacă rolurile lor, hai, cu drama, dă-i cu bocete, dă-i cu suferința, iar contabilul își joacă rolul lui: mortul în sicriu.

La un moment dat mortul simte cum una dintre lumânările care se aflau la căpătâiul lui îi picură pe mustață. A răbdat cât a răbdat după care s-a ridicat din sicriu a stins lumânarea și s-a culcat la loc spre mirarea deplină a publicului dar mai ales a actorilor.

La mulți ani, Teatrule!

George Constantinescu – actor, Teatrul de Artă Bucureşti

Gând de inutil independent.

Ce ești tu, teatrule, fără lume?

Ce te faci tu, lume, fără teatru?

Teatrul e închis!

Lumea e închisă! La mulți ani, teatrule! La mulți ani, lume!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri