Caută
Close this search box.

Managerul Spitalului Universitar, suspendat: Instituția va fi condusă de controversatul Cătălin Cîrstoiu

Doctorița Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar, a fost suspendată din funcție din cauză că nu a luat măsuri de prevenire a infectării. Controversatul Cătălin Cârstoiu a fost numit manager al unității medicale.

Conducerea Ministerului Sănătății a decis suspendarea contractului de management al managerului Spitalului Universitar de Urgență București, dr. Adriana Nica, în baza art.19 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Decizia vine în urma propunerii Corpului de Control al MS care arată într-o Notă că la nivelul unității sanitare s-au constatat mai multe deficiențe de management, dar și că, în aceste zile nu au fost luate măsurile necesare și suficiente pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus ( COVID 19) atât în rândul pacienților, cât și a personalului medical. De asemenea, în Nota întocmită de Corpul de Control se arătă că, în cursul anchetei epidemiologice efectuate în data de 21 martie 2020 în cadrul spitalului au fost luate măsuri procedurale abia după confirmarea infectării pacienților cu noul coronavirus„, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Nota întocmită de Corpul de Control arată că în cursul anchetei epidemiologice efectuate în data de 21 martie 2020 în cadrul spitalului au fost luate măsuri procedurale abia după confirmarea infectării pacienților cu noul coronavirus.

Vlad Voiculescu: dr. Cătălin Cîrstoiu îl are pe conștiință pe Alex Hogea

Politicianul Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, scrie duminică pe pagina sa de facebook că managerul Cîrstoiu îl are pe conțiință pe Alexul Hogea, tânărul de 19 ani decedat la Colectiv.

Textul integral postat de Vlad Voiculescu:

Inteleg ca managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti va fi schimbat. Inteleg ca revine Dr. Catalin Cirstoiu.

Eu imi amintesc de dansul de la Colectiv. Pentru mine, imaginea dansului nu o sa fie niciodata desprinsa de cea a lui Alex Hogea.

Despre Alex Hogea nu stiu daca stiti. Alex Hogea nu a fost nici fiu de deputat de tranzitie, nici universitar cu parcurs accelerat, nici fin al domnului Basescu, nici medic cu salariu la stat dar putred de bani, nici decan al UMF, nimic din toate astea.

Alex Hogea avea la Colectiv doar 19 ani. Iar Dr. Catalin Cirstoiu il are pe constiinta.

––––––––––––––––––-
Patru zile dupa accident, Alex era stabil.

Mai multi medici de la Spitalul Universitar cu care am putut comunica atunci au recomandat transferul.

VINERI a fost incendiul de la Colectiv.

LUNI, la prima ora, am vorbit cu Dr. Alina Sturdza despre nevoia pacientilor de la Colectiv de a fi tratati in centre specializate. Am intrebat daca la Viena ar fi locuri.

MARTI, Dr. Alina Sturdza a vorbit cu colegii de la AKH Viena pentru un prim loc in sectia specializata pt. arsi.

MIERCURI am primit invitatia oficiala de la AKH. Ni s-a spus sa ne grabim. La sfarsiul zilei, aveam inclusiv confirmarea domnului Dr. Raed Arafat ca avionul ne sta la dispozitie, de indata ce spitalul solicita acest lucru. Totul era pregatit, ramasese doar de obtinut raportul medical pentru formularul e112, de la Spitalul Universitar. Medicii de acolo cu care vorbisem spusesera foarte clar ca trebuie sa mearga intr-un centru specializat, seful sectiei de la AKH Viena ne spusese sa ne grabim iar ghidurile medicale erau clare in privinta transferului cat mai rapid al victimelor care pot fi transportate. Spitalele si autoritatile din Romania nu erau inca dispuse sa accepte adevarul si sa le dea o sansa ranitilor.

JOI dimineata, in conditiile de mai sus, s-a solicitat de la Spitalul Universitar – condus pe atunci de acelasi Dr. Catalin Cirstoiu – formularul E112. A fost refuzat. De domnul Manager Cirstoiu. Dezbaterile pe holurile spitalului (ale managerului Cirstoiu, ale unui medic pe nume Boros si ale domnului ministru Banicioiu) nu au mai fost despre viata lui Alex, ci despre cu totul altceva: despre reputatia spitalului Universitar (“ne facem de râs în Europa”), despre reputatia „buticului AKH Viena“, despre costurile tratamentului la Viena (“vreau sa stiu exact cat costa la Viena”). In subsidiar si despre cine sunt eu, cine sunt ONG-urile astea critice la adresa autoritatilor, cum isi permit si ce vor de fapt cei care spun ca vor sa il ajute pe Alex. Sansa de a fi transferat atunci i-a fost refuzata lui Alex. Declaratiile publice ale autoritatilor, toate, erau in linia #avemdetoate.

Am anuntat la AKH ca intarziem. Ne-au spus sa ne grabim, caci transferul trebuie sa se faca repede.

Tot JOI, mai apasat decat in zilele precedente, mai multe organizatii si mai multi jurnalisti au sesizat public faptul ca nu prea avem de toate.

JOI seara, la doar 8h dupa discutiile de mai sus, lucrurile deja se schimbasera iar domnul Dr. Raed Arafat si domnul Ministru Nicolae Banicioiu anuntau ca mai multi pacienti vor fi transferati in strainatate.

VINERI dimineata, Dr. Cirstoiu refuza din nou semnarea formularului pentru transfer la Viena, in ciuda anunturilor facute de Ministru si de seful DSU cu o seara inainte. Ce striga atunci prin spital era “Noi i-am facut bine si acum o sa vina aia sa isi ia meritele“.

Am anuntat la AKH ca intarziem. Si ca Alex a facut febra. Ni s-a spus apasat sa ne grabim.

VINERI seara am aflat ca Alex va pleca in Belgia.

SAMBATA dimineata am aflat ca nu a plecat.

SAMBATA la pranz am aflat ca poate pleca… la Viena. Transferul l-a organizat DSU, traducerile, birocratia cu spitalul din Viena si drumul cu ambulanta de la aeroport la spital le-am organizat si platit eu.

SAMBATA seara, Alex a ajuns la Viena. La 5 zile dupa ce transferul era deja posibil, cel putin din perspectiva celor de la Viena.

De la AKH ne-au spus ca este tarziu dar ca o sa faca tot posibilul. Ni s-a mai spus ca primele trei saptamani sunt critice. Trecuse deja o saptamana. Alex a rezistat inca doua saptamani.

––––––––––––––––––-
De miercuri pana sambata, Alex Hogea nu a fost transferat pentru ca domnul, managerul, medicul, profesorul, decanul, fiul si finul Catalin Cirstoiu s-a opus. Desi totul era pregatit. Desi Alex, in acel moment, conform medicilor de la Bucuresti si celor de la Viena ar fi putut fi salvat.

Niciodata, niciunul dintre cei care au blocat atunci sansele acelor tineri nu au raspuns pentru asta. Au avut in continuare functii platite din bani publici si putere, mai multa putere decat milioane de oameni de rand.

Astazi ajungem din nou la mana lor?
Cum se poate asa ceva?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri