Ministerul Sănătăţii face precizări privind utilizarea spirtului medicinal ca măsură de prevenire a infecţiei cu coronavirus pe fondul controverselor iscate de declaraţiile lui Andrian Streinu-Cercel.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecţiei cu coronavirus.

– Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent.

– Pentru dezinfectarea mâinilor este recomandată spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde (cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din “Deşteaptă-te române!”) sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%).

– Alcoolul sanitar este inclus în registrul naţional al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020.

Produsul este destinat exclusiv uzului extern, a nu se consuma”, anunţa Ministerul Sănătăţii.

Adrian Streinu Cercel a declarat la Antena 3 că spirtul medicinal nu este bun ca dezinfectant, pentru coronavirus. De asemenea, substanţele pe bază de clor sunt active pentru COVID-19, a precizat el.

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activa pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

75 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 9 =