Prețurile alimentelor au crescut semnificativ în primele zile ale crizei generate de coronavirus, după care au revenit aproximativ la normal și au rămas crescute doar prețurile produselor de import, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la RFI, potrivit Mediafax.

Ministrul Agriculturii spune că epidemia de coronavirus are efecte asupra producătorilor agricoli.

Sunt mai multe tipuri de efecte, generate în primul rând de o modificare a comportamentului de cumpărare, mai mult, decât de o problemă de producție sau aprovizionare. Dacă în primele zile după criză toată lumea a făcut stocuri, au alergat prin magazine și au cumpărat cantități foarte mari de alimente, iar prețurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână vânzările au scăzut, prețurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru că acolo există o oarecare îngreunare a transportului mărfurilor. Sigur, acest lucru este general, se întâmplă în toată Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situația nu este asemănătoare cu cea dinainte de criză, deci viteza de aprovizionare este mult mai mică și aici sunt probleme cu aprovizionarea și cu prețurile la alimentele din import”, a spus Oros, la RFI.

Ministrul Agrigulturii a afirmat că „datorită faptului că oamenii cumpără mult mai puțin, pentru că nu au acces la fel de ușor în magazine sau în supermarketuri sau la piețe, au scăzut și cumpărăturile, iar unii producători ne semnalează că au stocuri consistente. Asta și datorită faptului că s-a închis tot ceea ce înseamnă HORECA, hotelurile, restaurantele, fast-food-urile și mulți dintre producătorii mici aveau contracte cu acest sistem HORECA”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here