Caută
Close this search box.

Nu mai puţin de 68 de cauze străvechi se află în lucru, la Parchetul General

parchetul general

La Parchetul General se află în lucru 68 de cauze mai vechi de cinci ani de la prima sesizare, se arată într-un răspuns primit din partea Biroului de informare și relații publice al Ministerului Public.

În răspuns, se precizează că pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică sunt înregistrate 63 de cauze mai vechi de cinci ani de la prima sesizare, iar pe rolul Secției parchetelor militare se află în lucru cinci cauze penale cu o vechime mai mare de cinci ani de la data înregistrării.

În proiectul său managerial, noul procuror general, Gabriela Scutea, a promis că va reduce, în primul său an de mandat, cu 20% numărul dosarelor mai vechi de 5 ani.

Gabriela Scutea explica, în proiectul său managerial, că acest obiectiv va fi atins în cauzele complexe, precum și în cauzele de evaziune fiscală și spălarea banilor, prin desemnarea pentru soluționare a 1-2 procurori, astfel încât cunoașterea cauzei să fie foarte bună, să permită administrarea accelerată a probelor necesare aflării adevărului, să permită monitorizarea fermă a efectuării activităților delegate polițiștilor, efectuarea constatărilor sau expertizelor concomitent cu menținerea constantă a resurselor materiale la dispoziția parchetelor în astfel de cazuri.

Am solicitat Parchetului General să enumere, dintre dosarele mai vechi de 5 ani, care sunt acelea în care sunt implicate persoane cu notorietate publică. În răspunsul primit, Parchetul General afirmă că nu poate oferi aceste informații, întrucât procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, conform dispozițiilor art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală.

Potrivit Parchetului General, care citează prevederile art. 12 alin. 1 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, sunt exceptate de la comunicarea publică informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, precum și informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri