Caută
Close this search box.

Ordonanţa anti-Lukoil a fost PUBLICATĂ în Monitorul Oficial

Lukoil

Ordonanţa anti-Lukoil, publicată recent în Monitorul Oficial, dă Executivului puterea să refuze, pe motive de siguranță națională, concesionarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze către firme din afara UE.

Ordonanța a fost adoptată în ultima ședință a Guvernului Orban, înainte de demiterea prin moțiune de cenzură.

Firma americană ExxonMobil discuta, printre altele, și cu compania rusă Lukoil, pentru o eventuală vânzare a operațiunilor din Marea Neagră. Premierul Ludovic Orban a confirmat informațiile și a arătat că vrea ca Romgaz, companie cu capital de stat românesc, să fie cea care preia operațiunile din Marea Neagră ale gigantului american.

OUG prevede că, în cazul în care e vorba despre un acord petrolier în vigoare, ”Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”. Mai mult, proiectul arată că titularul unui acord petrolier (cazul ExxonMobil) poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite doar dacă are ”aprobarea Guvernului”.

Practic, această OUG va putea bloca orice încercare a ExxonMobil de a vinde operațiunile din Marea Neagră unei companii cu care guvernul nu este de acord, dând Executivului drept de veto pentru transferul de licență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri