Caută
Close this search box.

Ordonanţa Militară 2 a fost contestată în instanţă. Miza: adunările religioase

legile justiţiei

Prima acțiune în justiție împotriva Ordonanței militare nr 2, care restrânge o serie de drepturi, inclusiv participarea publicului la slube religioase, a fost înregistrată pe 23 martie la Curtea de Apel Bacău, secția de contencios administrativ și fiscal. Acțiunea a fost introdusă de un cetățean, Chirilă Gh. Mihai-Silviu, care acționat în instanță pe ministrul de interne, Marcel Vela și îi cere sa modifice ordonanța militară, astfel încât publicul să poată participa la slujbele religioase din biserici. Ordonanța militară nu interzice slujbele, care pot fi transmise în direct sau online, ci dreptul publicului de a asista la ele.

Conținutul acțiunii a fost publicat de site-ul mărturisireaortodoxă.ro.

Ce solicită reclamatul în acțiunea în justiție:

modificarea alin. 2 al art. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020, în sensul eliminării din formularea “Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” a expresiei “de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” (nu am nicio obiecție dacă MAI introduce în locul acestei expresii precizări pertinente legate de norme de prevenție, altele decât împărtășirea cu lingurițe de unică folosință, dezinfectarea icoanelor, restricționarea arbitrară a numărului de credincioși etc.; s-ar putea introduce o recomandare ca cei ce sunt bolnavi sau purtători ai virusului să se abțină de la a participa la slujbe, sub sancțiunea impusă de stat, sau alte precizări care să ajute la prevenția virusului, dar să nu împieteze dreptul credinciosului de a participa la slujbe);

modificarea alin. 3, al art. 3 al Ordonanței militare nr. 1/2020, în sensul eliminării din formularea “Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, precum și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora” a expresiei “la care pot participa maximum 8 persoane”,
alineate introduse prin art. 9, alin. 1, pct. 1 al Ordonanței militare nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Potrivit textului acțiunii publicat integral pe site-ul mărturisireaortodoxă.ro, ”măsura este disproporționată pentru că România este una dintre cele 4 țări din Europa care au cerut derogare de la CEDO pentru a restrânge drepturile cetățenești, alături de trei țări foste comuniste, iar situația din țară se poate controla prin celelalte măsuri, nefiind nevoie de alungarea oamenilor din biserici într-o perioadă atât de importantă ca Sfintele Paști; este discriminatorie, deoarece este alungată din biserici doar o categorie de membri ai acestora, și aduce atingere libertății de conștiință, întrucât statul încalcă grav autonomia în organizare a cultului, permițându-și să facă reguli liturgice noi”.

Un răspuns

  1. Ăștia-s tâmpiți de-al binelea. Cât de habotnic poți să fii astfel încât să ignori pericolele ce pasc la tot pasul? Să-l văd cum ar mai reacționa dacă mâine,datorită ignoranței lui, ar ajunge în stare gravă într-un spital contaminanți de unii ca el. Și dacă ar trece în lumea cealaltă se vor mai găsi alții care să conteste o astfel de ordonanță??? Ordonanța e mult prea permisivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri