Caută
Close this search box.

Percheziții și rețineri la Banca Națională a Moldovei

Fostul guvernator al Băncii Nationale de la Chişinău este învinuit în dosarul furtului de un miliard de dolari din Republica Moldova, iar astăzi se va decide dacă va fi reţinut.

Procurorii au făcut percheziţii la sediul Băncii Naţionale din Moldova şi au reţinut trei viceguvernatori.

Procurorii au început verificările la Banca Natinala a Moldovei la primele ore ale dimineții. Apoi au fost reţinuţi viceguvernatorii Ion Sturzu și Aureliu Cincilei. A fost reținută şi Emma Tăbârţă, fost viceguvernator.

Numele lor apar şi în raportul Comisiei Parlamentare care a investigat furtul de un miliard de dolari din 2014-2015, potritvit TVR.

În dosar a fost pus sub acuzare şi fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, în cazul căruia nu s-a luat o decizie în privinţa reţinerii. Banca Naţionala a menționat într-un comunicat că a cooperat cu organele de anchetă, iar comitetul executiv ia apărarea viceguvernatorilor reținuți.

În 2017, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani închisoare în acest caz iar cu un an înainte fusese condamnat la nouă ani de închisoare şi fostul premier Vlad Filat, eliberat condiţionat anul trecut.

Frauda de 1 miliard de dolari, adică 13% din PIB-ul Republicii Moldova, a dus la deprecierea leului moldovenesc. FMI şi Uniunea Europeană au îngheţat ajutorul şi au urmat proteste de stradă.

Presa a scris despre jaful secolului. Banii au dispărut de la trei bănci controlate de Vladimir Plahotniuc – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, după ce cele trei instituţii au intrat în 2015 sub administrarea Băncii Naționale a Moldovei pentru un plan de salvare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri