Caută
Close this search box.

Petrolul, la cel mai scăzut preț din ultimii 11 ani!

Petrolul Brent a înregistrat vineri cea mai mare cădere zilnică în mai bine de 11 ani, după ce Rusia s-a opus reducerillor abrupte de producție propuse de OPEC pentru a stabiliza prețurile afectate de căderea economică generată de coronavirus, relatează Reuters.

Prețurile futures ale petrolului Brent au înregistrat cel mai mare procent de scădere într-o zi din decembrie 2008, cu 4,72 dolari sau 9,4%, la 45,27 dolari la baril. Preț de închidere a fost cel mai redus din iunie 2017.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 4,62 dolari, sau 10,1%, la 41,28 dolari/baril, cea mai mică valoare de închidere din august 2016 și cea mai mare pierdere procentuală zilnică din noiembrie 2014.

Atât țițeiul Brent, cât și WTI au scăzut cu peste 30% în acest an.

Numărul de persoane infectate cu coronavirus în întreaga lume a depășit 100.000, pe măsură ce epidemia a ajuns în mai multe țări și daunele economice s-au intensificat. Districtele de afaceri au început să se golească și piețele bursiere s-au redus.

Ruptura dintre OPEC și Rusia a reînviat temerile legate de o scădere a prețurilor petrolului asemănătoare celei din 2014, când Arabia Saudită și Rusia s-au luptat pentru cote de piață cu producătorii din SUA, care nu au participat niciodată la înțelegerile de scădere a producției.

OPEC a solicitat o reducere a producției zilnie de 1,5 milioane de barili, până la sfârșitul anului 2020. Statele non-OPEC, cum este Rusia, ar fi trebuit să contribuie cu 500.000 barili pe zi la reducerea totală suplimentară, au stabilit miniștrii OPEC. Noua înțelegere ar fi însemnat o reducere totală a producției OPEC + de 3,6 milioane barili pe zi, aproximativ 3,6% din oferta globală.

„De la 1 aprilie, toți producătorii de petrol au voie să producă atât cât vor”, au spus analiștii ABN AMRO într-un raport. Banca olandeză a redus previziunile prețului petrolului Brent pentru 2020 cu 15,5%, până la 49 dolari la baril, față de prognoza anterioară de 58 dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri