Caută
Close this search box.

Predoiu, întrebat dacă regretă numirea procurorilor de rang înalt, în ciuda avizului negativ al CSM

predoiu

Cătălin Predoiu, ministrul propus al Justiţiei, a spus, marţi, la audierile din comisiile parlamentare, că dacă ar fi nevoie ar proceda „exact la fel” în ceea ce priveşte concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Ministerul Public, având în vedere faptul că primele 13 funcţii de conducere din instituţie erau fie neocupate, fie ocupate interimar.

Deputatul USR Stelian Ion l-a întrebat, marţi, pe ministrul desemnat al Justiţiei, dacă sunt sau nu obligatorii recomandările adresate României în rapoartele MCV, întrebarea fiind adresată în contextul unor numiri ale procurorilor de rang înalt fără avizul pozitiv al Consiliului Superior al Magistraturii.

„De-a lungul vremii, acele recomandări s-au mai schimbat. Nici chiar autorii raportului nu le-au considerat obligatorii, că de aia le-au schimbat, în funcţie de dinamica din teren şi de îndeplinirea acelor obiective. (…) Noi intenţionăm să respectăm mecanismul şi să îndeplinim aceste obiective, asta nu înseamnă că nu putem să nu discutăm de la caz la caz cum stau lucrurile în teren, cum stau lucrurile în raport şi să ne spunem punctul de vedere. În ceea ce priveşte chestiunea cu numirea procurorilor de rang înalt (…) daţi-mi voie să vă spun că sunteţi în eroare pentru că raportul prevede o recomandare în sensul de a face pe cât posibil aceste numiri după ce se modifică legile justiţiei, dar tot raportul prevede o recomandare de a face această modificare a legilor după largi consultări şi tot raportul spune că trebuie să stabilizăm Ministerul Public şi să facem aceste numiri”, a afirmat Cătălin Predoiu, citat de News.ro

Predoiu a precizat că, în condiţiile în care primele 13 funcţii din Ministerul Public erau fie vacante, fie ocupate interimar, ar proceda exact la fel în ceea ce priveşte organizarea concursurilor pentru şefii din această instituţie. „Nu aveam, practic, Minister Public. Cred în decizia pe care am luat-o şi a doua oară aş face exact, exact acelaşi lucru”, a răspuns Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă şi din punctul său de vedere rapoartele CSM erau făcute „superficial”, Predoiu a precizat că a avut în vedere nu doar prestaţia candidatului la interviu, ci şi proiectul de management, el spunând că, în opinia sa, dincolo de faptul că trebuie să fie un profesionist, un şef de parchet trebuie să fie şi un bun manager.

„Nepunând în cauză expertiza lor profesională, cred că au avut un punct de vedere centrat strict pe prestaţia candidatului şi mai puţin pe aptitudini manageriale. Faptul că vedem lucrurile diferit nu înseamnă că nu ne respectăm şi cred că este valabil acest lucru din punctul de vedere al CSM”, a spus ministrul propus al Justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri