Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Horia Ţuţuianu, afirmă că anunţarea de către prefectul George Nicolesu a informaţiei referitoare la carantinarea în Constanţa a circa 1.500 de români aduşi din zone roşii din Italia reprezintă o „iresponsabilitate maximă”, în condiţiile în care judeţul nu ar dispune de suficiente echipamente sanitare şi medici.

În obedienţa sa politică, acest înalt funcţionar public a lecturat în Comitetul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă un document care ne anunţă că aproximativ 1.500 de români aduşi din zone roşii din Italia vor fi carantinaţi în Constanţa, în contextul în care judeţul nu dispune de baza materială medicală necesară în asemenea situaţie. Este un caz de iresponsabilitate maximă, atât pentru românii aduşi din Italia, cât şi pentru locuitorii judeţului. Lipsa testelor, a disponibilului de paturi, a echipamentelor necesare într-o situaţie atât de gravă – conduce la o criză sanitară şi umanitară. ESTE UN ACT IRESPONSABIL, FĂRĂ PRECEDENT!!!„, a postat Ţuţuianu pe pagina sa de Facebook.

El cere şefului statului şi guvernanţilor să ia măsurile care se impun şi să nu transforme Constanţa într-un judeţ izolat.

„Fac apel la Preşedintele Iohannis, la Guvernul României să ia măsurile care se impun şi să nu transforme Constanţa într-un judeţ izolat. Oamenii trebuie triaţi epidemiologic şi transportaţi în mod asistat în judeţele de unde provin. Altfel, au fost aduşi acasă doar pentru un exerciţiu de imagine. Nu avem suficiente echipamente, medici sau dotări. Este o degringoladă totală, iar cei care trebuie să gândească strategic nu fac decât să sufoce un sistem şi aşa subdimensionat. Este inadmisibil să aduci un flux uriaş de oameni cărora ştii din start că nu le poţi oferi tratamentul necesar. Oamenii trebuie triaţi epidemiologic şi asistaţi pentru a ajunge în judeţele unde au domiciliul. Distribuiţi corect – avem o şansă cu toţii la un tratament corect. Este anormal sa ne aruncaţi, pe toţi, într-o groapă a leilor şi apoi să citiţi liniştiti ordine şi statistici. Oamenii din judeţul Constanţa nu sunt simple cifre pe hârtie. Şi nici cei întorşi din Italia. (…) Distribuiţi corect, cu echipamente suplimentate, cu dotări standard – putem să învingem boala. Altfel, locuitorii Judeţului Constanţa devin vulnerabili„, a scris preşedintele CJ.

Horia Ţuţuianu a menţionat că el nu îşi poate asuma respectivul demers.

„Eu nu îmi pot asuma acest demers iraţional, domnilor guvernanţi! Puteţi dumneavoastră să garantaţi că în tot judeţul nu se mai îmbolnăveşte nici măcar un om? Pentru că, domnilor, atât este necesar pentru ca noi să intrăm într-o criză medicală! UN OM! Este cifra care face diferenţa! Vă cer să vă asumaţi public aceste decizii! Să veniţi în faţa constănţenilor şi să explicaţi de ce copiii, părinţii, bunicii sau fraţii noştri nu vor avea şansa la tratament egal„, a afirmat reprezentantul CJ Constanţa.

Potrivit unor surse citate de Agerpres din rândul autorităţilor implicate, primii circa 300 din cei aproximativ 1.500 de români care vor fi aduşi din zone roşii din Italia ar urma să sosească în judeţul Constanţa pe 21 martie, cu două aeronave ce vor ateriza pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, iar apoi aceştia ar fi carantinaţi în hoteluri din staţiunea Mamaia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here