Caută
Close this search box.

Programul „Prima Casă” devine „O familie, o casă”. Ce diferențe sunt între cele două

Programul Prima Casă va fi înlocuit cu un program ce va aduce o scădere a costurilor de finanțare pentru cei ce doresc să cumpere sau să construiască o locuință, noul program fiind numit „O familie, o casă”, conform unui proiect de lege ce a primit recent votul decisiv al deputaților. Noul program stabilește, printre altele, și o limită maximă a veniturilor pe care le vor putea avea beneficiarii acestuia, limită ce nu există în prezent.

După cum este prevăzut în proiectul de lege ce merge acum la președintele țării pentru promulgare, programul Prima Casă urmează să fie înlocuit de un program ce va reduce costurile de finanțare pentru achiziția unei locuințe.

Spre deosebire de programul Prima Casă, noul program de finanțare impune o limită maximă a veniturilor celor care vor să obțină un credit garantat de stat pentru locuințe. Mai exact, persoanele interesate de obținerea unui credit garantat de stat vor trebui să aibă venituri nete lunare de până la 4.500 de lei, iar familiile cu unul sau mai mulți copii, venituri de până la 7.000 de lei.

O diferență majoră între cele două programe o reprezintă faptul că, spre deosebire de Prima Casă, în noul program de finanțare pentru locuințe (O familie, o casă) se pot acorda subvenții pentru anumite categorii de persoane. Astfel, familiile cu un copil vor beneficia de reducerea ratei dobânzii creditului garantat de stat cu 0,5%, în timp ce familiile cu doi sau mai mulți copii vor avea o dobândă mai mică cu 1%.

Posibilitatea de refinanțare este o altă noutate adusă de programul O familie, o casă. Mai exact, creditele ce vor fi obținute prin noul program se vor putea refinanța, după cum prevede proiectul de act normativ, “prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului”.

Potrivit informațiilor publicate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii pe website-ul propriu, legislația „incidentă Programului Prima Casa nu prevede posibilitatea refinanțării unui credit acordat cu garanția statului”.

În ceea e privește prețul maxim al locuințelor ce vor putea fi cumpărate prin noul program, el nu diferă față de programul ce se desfășoară în prezent, respectiv Prima Casă. Concret, el se va menține la valoarea de 70.000 de euro.

De asemenea, se păstrează la același nivel atât valoarea maximă a finanțării garantate (66.500 de euro), cât și avansul minim necesar, care va fi de cel puțin 5% din prețul de achiziție al locuinței sau din valoarea costului de construire a unei locuințe.

Așadar, asemănările și diferențele dintre cele două programe de finanțare pot fi sintetizate astfel:

Programul Prima Casă Programul O familie, o casă
Limită venituri 4.500 de lei/persoană;
7.000 de lei/familie cu copii
Preț maxim locuință 70.000 de euro 70.000 de euro
Valoare maximă finanțare 66.500 de euro 66.500 de euro
Reducere dobânzi Posibilă pentru familiile cu copii
Refinanțare Posibilă

Inițial, schimbarea programului Prima Casă era prevăzută într-o ordonanță a Guvernului, dar ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a considerat că măsurile privind noul program de finanțare a locuințelor au mai mari șanse să se aplice dacă înregistrează proiectul ca lege la Parlament. De altfel, același lucru s-a întâmplat cu alte șase proiecte de ordonanță, scrie avocatnet.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri