Caută
Close this search box.

PSD ar putea să respingă în Parlament decretul lui Iohannis

psd

Senatorul PSD Titus Corlăţean a fost însărcinat să citească un comunicat, în care lansează o mulţime de insinuări şi de ameninţări în legătură cu decretul privind starea de urgenţă.

Comunicatul a fost citit cu două ore înainte ca preşedintele Iohannis să anunţe măsurile privind starea de urgenţă.

„PSD va reacţiona politic şi parlamentar ferm la orice tentaţie de abuz care ar putea afecta exerciţiul unor drepturi fundamentale sau care va îmbraca forma unor interese de grup economice. De aceea, solicităm Preşedinţiei şi Guvernului că măsurile excepţionale inscriese în conţinutul decretului prezidenţial să corespundă integral şi strict exigentelor constituţionale şi legale, să fie necesare într-o societate democrativa, să fie proporţionale cu situaţia care le-a determinat, să fie aplicate în mod nediscriminatoriu şi să aibă caracter temporar.

La nivelul Parlamentului, solicitată încuviinţare a stării de urgenţă va presupune o examinare prealabilă atentă, dar şi o exigentă de asigurare ulterioară a angajării responsabilităţii guvernamentale şi preşedinţiale.

Luăm în considerare ca încuviinţarea să includă o solicitare către Curtea de Conturi şi Avocatului Poporului, pentru a analiza măsurile luate.

Nu vom accepta măsuri excesive şi abuzive, dincolo de ceea ce se impune. Vom fi extrem de atenţi, de exemplu, că eventualele tentaţii de a impune cenzura presei româneşti, care eventual ar putea să semnaleze public adoptarea şi gestionarea abuzivă a unor măsuri de către Guvern, astfel de tentaţii să nu se regăsească şi nu pot fi acceptate în conţinutul decretului prezidenţial. Ar putea fi, de asemenea, alte măsuri cu conţinut economic care se ascundă posibile tunuri economice sau măsuri care să îmbrace haina stării de urgenţă, dar care de fapt să ţină de gestionarea normală de către Guvern a situaţiei socio-economice. Vom fi extrem de atenţi, pentru că anumite acţiuni guvernamentale anterioare ridică serioase semne de întrebare”, a anunţat Corlăţean.

Decretul preşedintelui privind instaurarea stării de urgenţă trebuie să fie aprobat de Parlament în termen de cinci zile.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat imediat că pesedistii vor vota decretul în Parlament, dacă sunt respectate Constituţia şi legile.

„Biroul Permanent Reunit se va ţine printr-o conferinţă video. Vom analiza textul decretului cel târziu mâine, iar miercuri sau joi vom avea votul. Cu certitudine votul va avea loc şi vom respecta Constituţia şi legile. Noi am transmis mai multe măsuri economice, nu s-a hotărât nimic pentru societăţile comerciale. Neapărat acest şomaj tehnic, achitat în proporţie de 75%. Rambursarea TVA-ului şi a concediilor medicale… Toate aceste lucruri le aşteptăm deja să apară”, a spus Ciolacu, la România TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri