Caută
Close this search box.

Solicitare de la Guvern pentru Firea: Să se găsească spaţii de carantină

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, i-a transmis primarului Capitalei, Gabriela Firea, şi primarilor din sectoare şi Ilfov să găsească spaţii pentru carantină.

Tănase a cerut ca primarii să ia rapid toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu coronavirus (COVID-19) şi pentru protejarea populaţiei.

„Fac un apel urgent la Primăria Capitalei, la primăriile de sector din Bucureşti şi din judeţul Ilfov să îşi constituie Comitetele pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi să identifice rapid spaţii izolate de cazare, destinate carantinării, pe care să le pună la dispoziţia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi să comunice situaţia exactă a acestora Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României. Trebuie să lăsăm deoparte disputele politice mărunte şi personale şi să ne ocupăm în mod eficient de prevenirea răspândirii infecţiei cu COVID – 19”, a declarat Antonel Tănase, conform unui comunicat de presă transmis de SGG.

Şeful SGG spune că trebuie să respecte legislaţia în vigoare din domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, precum şi hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în contextul epidemiei cu coronavirus.

În contrapartidă, viceprimarul Bucureştiului, Aurelian Bădulescu, a precizat că Bucureştiul nu are în acest moment spaţii pentru carantină.

”Din acest moment nu mai avem capacitatea să introducem în carantină instituţionalizată pe nimeni. Guvernul a refuzat aplicarea OUG 21 care permite cheltuiala pentru asemenea situaţii de la nvielul primăriilor, au păstrat acest instrument la ei. Deci, toate cele 300 de locuri puse de primărie la dispoziţie pentru carantinare sunt ocupate. În punctele de triaj de la Otopeni se aşteaptă şi câte 4 – 5 ore. Oamenii sunt obosiţi, nemâncaţi, aşteaptă să fie transportaţi în centrele de carantină. Primarul general discută permanent cu prefectul Capitalei, care ştie această situaţie, dar suntem într-un cerc al absurdului”, a spus Bădulescu.

Bădulescu spus că starea de carantină înseamnă că autorităţile au grijă de starea de sănătate a indivizilor izolaţi.

„Două săptămâni persoana din acea zonă e în custodia statutulu, statul supraveghează starea ei de sănătate până se îndepărtează vulnerabilitatea. Noi asigurăm cheltuielie non medicale – cazare, masă şi tot ce ţine de supravieţuire. Capacităţile noastre sunt depăşite, nu am avut unităţi care să primească un număr atât de mare. Trebuie să pui maximum două persoane într-o cameră, asta înseamnă un număr mare de camere. Sunt spaţii avizate de DSP. Nu poţi folosi orice spaţiu. Ne-am dus la hoteluri, dar ei vor bani cât avem alocat pe un om, dar nu e indicat în procedură de unde se plătesc aceste sume de bani”, a adăugat viceprimarul Capitalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri