Caută
Close this search box.

Stare de urgență de azi, în România: Ministrul de Interne devine al doilea om în stat

marcel vela

Starea de urgenţă va fi instituită pe teritoriul României de la începutul acestei săptămâni, în contextul epidemiei de coronavirus. Măsurile care vor fi luate nu au fost încă anunțate, dar Guvernul a spus că ele vor fi dedicate exclusiv combaterii epidemiei.

Anunţul de decratare a stării de urgență a fost făcut sâmbătă de preşedintele Klaus Iohannis, după ce membrii Guvernului Orban 3 au depus jurământul de învestitură.

Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, în aşa fel încât să prindă, iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare„, a spus şeful statului.

Potrivit legii, după decretarea stării de urgență, ministrul de Interne devine al doilea om în stat.

Potrivit OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în cazul instituirii stării de urgență coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor.

O altă prevedere este că, pe durata stării de urgență, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.

Ludovic Orban a enumerat duminică seara câteva dintre măsurile adoptate, printre ele numărându-se și plafonarea prețului la alimente cu scopul combaterii speculei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri