Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a declarat, într-o discuție cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pe care aceasta a transmis-o live pe Facebook, faptul că se va face testarea pentru coronavirus a unui eșantion de peste 10.000 de locuitori ai Bucureștiului și că are acceptul noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pentru acest proiect.

„Am discutat aseară și astăzi, după ce domnia sa depune jurământul vom avea o întâlnire. E un proiect care trebuie susținut de toată lumea, pentru că ne dă imaginea clară a modului în care se mișcă virusul în populație. Am vorbit cu dl Tătaru și am reconfirmat acest proiect”, a spus Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel a explicat să studiul este făcut pentru o populație de 2 milioane de locuitori și, pentru a da o imagine asupra circulației virusului, este necesar să fie testate 9.558 de persoane, dar pentru a lua în calcul și faptul că nu pot fi găsiți toți acasă, eșantionul a fost dimensionat la 10.514.

El a amintit îndemnul OMS: ”Testați! Testați! Testați!” și a spus că, bineînțeles, sunt testați pacienții, personalul medical, dar trebuie și populația.

Streinu-Cercel a spus că 80% din forma sunt ușoare și medii și majoritatea acestora „se consumă la domiciliu”. El a adăugat că, în absența screeningului, multe forme ușoare pot trece neobservate, dar pot transmite boala și duce la cazuri grave.

Managerul Institutului „Matei Balș” a spus că Italia nu a făcut acest lucru și că noi nu avem voie să nu învățăm din acest lucru.

El a menționat că eșantionul va fi împărțit pe grupe de vârstă și că vor fi făcute două tipuri de teste, astfel că va fi folosit și un test rapid pentru identificarea anticorpilor, astfel încât să vadă care sunt persoanele care s-au vindecat deja.

„Primăriile trebuie să spele străzile, gardurile, clanțele de dimineață până seara cu apă clorinată”, a mai spus Streinu-Cercel.

„Încă vorbim de transmitere local-comunitară. Peste o săptămână vom avea transmitere comunitară și lucrurile se vor schimba radical”, a avertizat managerul Institutului „Matei Balș”.

105 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =