Caută
Close this search box.

Studiul medicilor spanioli: virusul poate sta în corpul uman şi trei săptămâni

covid-19

Pandemia de coronavirus face ravagii pe întreaga planetă. Plecată din China în ultima lună a anului trecut pandemia se revarsă acum cu toată forţa asupra ţărilor europene şi începe să pună stăpânire inclusiv pe ţările Americii de Nord şi ale Americii de Sud.

Una dintre ţările cele mai puternic lovite de COVID 19 este Spania, unde numărul de cazuri a ajuns la mai mult de 33.000 de persoane contagiate şi peste 2100 de decedaţi. Medicii iberici au efectuat un amplu studiu asupra duratei şederii virusului în corpul uman şi rezultatele lor sunt de natură să îngrijoreze.

Ministerul Sănătății din Spania a publicat un raport complet asupra celor afectați de Coronavirus, important pentru a identifica segmentele societății cele mai predispuse la contagiune. Și prima concluzie este că bărbații sunt puțin mai predispuși la infecție (52%), vârsta de 51 de ani fiind vârsta medie a celor afectați.

O altă concluzie a studiului, care s-a bazat în principal pe datele colectate în China în primele luni de boală la gigantul asiatic, este că, în termeni generali, detectarea virusului începe cu primele simptome.

Vârful bolii ajunge între a cincea și a șasea zi, iar organismul are nevoie de obicei aproximativ zece zile pentru ca acesta să dispară din corp. Dar rămășițele genomului virusului au fost depistate până la 21 de zile după primele simptome, de unde rezultă şi „transmisibilitatea ridicată a acestui virus”.

Această transmisibilitate începe, potrivit studiului, cu una sau două zile înainte de apariția simptomelor, astfel încât pacienții asimptomatici ar trebui să știe că nu numai că pot avea virusul fără a-l cunoaște, dar îl pot transmite și în acel timp înainte de a suferi boala.

Acesta a fost şi este principalul motiv pentru care starea de alarmă a fost decretată în Spania și a obligat populația să se închidă în casele lor. Aceste cazuri asimptomatice sunt mai mari la copii, care sunt, de asemenea, cei mai puțin susceptibili de a dezvolta boala și cu o rată de mortalitate practic zero.

Timpul de recuperare este estimat la două săptămâni pentru cazurile ușoare și între trei și șase săptămâni pentru cele grave. Cel mai frecvent simptom este febra (88%), urmat de tuse uscată (68%); deja mult mai jos apar astenie (oboseală), cu 38% și expectorație, cu 33%. Simptomele precum vărsăturile, congestia nazală sau diareea sunt foarte rare.

Practic, factorul care face situaţia aproape necontrolabilă şi a dus în majoritatea ţărilor care au luat această măsură, de a cere populaţiei să stea cât mai mult în case, este că persoana infectată poate avea deja virusul, fără a exprima câteva zile nici un simptom, care să ducă la evitarea contactului cu ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri