Caută
Close this search box.

Timiș: Focar de pestă porcină africană. Zeci de porci au fost incinerați

procurorii

A fost confirmat focarul de pestă porcină africană (PPA) din localitatea Bucovăţ şi s-au institut zonele de protecţie şi de prevenţie în jurul acesteia, potrivit Directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, dr. Flavius Nicoară.

În zona de protecţie sunt cuprinse localităţile Bucovăţ, Bazoşul Nou şi Remetea Mare, iar în zona de supraveghere Giarmata, Ianova, Izvin, Bazoşul Vechi, Dragşina, Moşniţa Veche, Moşniţa Nouă, Albina, Urseni, Chişoda, Rudicica, zona de est a municipiului Timişoara.

„S-au stabilit şase echipe de medici veterinari care nu au participat la acţiunea din focar, pentru că este interzis, care vor pleca de mâine, iar cu ajutorul poliţiei din fiecare localitate vor intra în fiecare gospodărie pentru a verifica starea de sănătate a tuturor animalelor, prin examen clinic. Dacă temperatura animalului este peste cea normală, se vor recolta probe de sânge care se vor analiza în laboratorul DSVSA Timiş”, a precizat Flavius Nicoară.

Sunt analizate modalitățile prin care PPA putea ajunge în exploatația de la Bucovăț, ținând cont de faptul că proprietarul nu a mai cumpărat niciun porc în ultimul an şi că toate suinele îi erau crotaliate.

PPA putea ajunge în fermă fie prin furajele cumpărate pentru hrana animalelor, fie în urma vizitelor în fermă a celor care doreau să cumpere sau să vadă animalele şi care au putut colporta virusul PPA, fie printr-o camionetă cumpărată de la un vânător din judeţul Arad, potrivit lui Flavius Nicoară.

„75% din furaje (porumb, lucernă şi fâneaţă) erau cumpărate. Având o gospodărie locală cu stare de sănătate clinică bună a porcilor pe care a trebuit să-i sacrificăm azi noapte, avea foarte mulţi şi cumpărători şi vizitatori, ori omul este unul dintre principalii vectori de transmitere a virusului PPA. În urmă cu 20 de zile, proprietarul a cumpărat o camionetă de la un vânător din localitatea arădeană Macea. Ancheta epidemiologică va continua”, a mai detaliat directorul DSVSA Timiş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri