Caută
Close this search box.

Tudorel Toader, acuzat că încalcă recomandările DSP și zădărnicește combaterea bolilor

tudorel-toader

Liga Studenților (LS IAȘI) atrage atenția opiniei publice asupra pericolului epidemiologic iminent de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde, la solicitarea conducerii, studenții rămași în cămine au fost mutați în camere de mai multe persoane, deși unii se aflau în auto-izolare.

În camerele de cămin în care au fost mutați este frig, apa caldă nu este furnizată permanent, iar o parte dintre studenți au început să dezvolte simptome ușoare, asociate Covid-19. Organizația solicită de urgență ca fiecărui student rămas cazat în cămine să i se aloce o cameră personală și să se asigure permanența apei calde și a agentului termic.

Rectorul Tudorel Toader a ignorat recomandările Direcției de Sănătate Publică Iași și a încălcat normele și recomandările privind combaterea răspândirii coronavirusului pentru „a face economie” cu cheltuielile de întreține a căminelor, generând astfel o bombă epidemiologică cu ceas.

Odată cu suspendarea cursurilor, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-a luat și decizia evacuării căminelor. Liga Studenților (LS IAȘI) și reprezentanții studenților în structurile de conducere au intervenit ca studenții care lucrează în Iași și cei care mergând acasă, și-ar fi putut pune în pericol rudele să fie lăsați să rămână în cămine, pe lângă studenții erasmus, cei familiști și cei care vin din centrele de plasament.

În urma consultărilor purtate de către Liga Studenților (LS IAȘI) cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Iași și cu specialiști epidemiologi, organizația noastră a recomandat în nenumărate rânduri reprezentanților Universității „Cuza” să procedeze la o decazare graduală, care să nu fie realizată în grabă, și cu posibilitatea ca fiecare student care rămâne cazat să fie singur în cameră pentru a nu crește riscul răspândirii comunitare a coronavirusului.

Cu toate acestea, administratorii de cămin au bătut în ușile studenților, cerând evacuarea lor în câteva ore. Majoritatea studenților au plecat fără prea multe bagaje (doar strictul necesar), la recomandarea acelorași administratori, ceea ce îi pune acum în dificultatea de a avea acces la bunurile personale, în special cele necesare continuării activității didactice (caiete, cărți etc.).

La mijlocul acestei săptămâni conducerea executivă a Universității „Cuza” a luat decizia de a muta toți studenții cazați în căminele UAIC, astfel încât aceștia au ajuns să locuiască câte patru în cameră, contrar normelor și recomandărilor epidemiologice. Deși universitatea primește în continuare subvenții pentru cămine și îi este interzis prin lege să obțină profit din activitatea de cămine-cantine, conducerea a declarat că urmărește „să facă economie”, punând practic în pericol sănătatea și viața studenților, dar și a apropiaților lor.

De asemenea, prin intermediul administratorilor de cămin a circulat zvonul că la solicitarea rectorului Tudorel Toader căminele ar urma să fie puse la dispoziția autorităților pentru a fi cazate persoane aflate în carantină instituționalizată sau în izolare, iar bunurile studenților rămase prin camere ar urma să fie casate prin incinerare, pentru a fi prevenită răspândirea virusului. Informația a fost dezmințită, dar nu oficial, ceea ce ne face să credem că există un sâmbure de adevăr.

Spre deosebire de Universitatea „Cuza”, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași decazarea studenților din cămine s-a făcut cu acordul și cu colaborarea tuturor organizațiilor studențești și a reprezentanților studenților, pe o perioadă mai lungă de timp, studenții fiind îndemnați să își ia bagajele și bunurile personale acasă. Totodată, rectorul UTI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a adresat un mesaj de mulțumire și încurajare comunității academice, mai ales studenților.

„Liga Studenților (LS IAȘI) solicită conducerii Universității „Cuza” să îi lase pe studenți să fie cazați câte unul în cameră și să respecte pe deplin toate normele și recomandările epidemiologice, mai ales cele legate de igiena spațiilor în comun: toalete și oficii de preparare a hranei, iar apa caldă și agentul termic să fie furnizate constant. Respectul pentru acești studenți, mai ales în această perioadă de strâmtorare, este un etalon al integrității morale al conducerii instituției.

Din păcate, vedem că abuzurile continuă sub conducerea domnului Toader. Teoretic, cei care vor să meargă până în camera de cămin în care au fost cazați inițial trebuie să facă declarație pe propria răspundere, deși stau în același campus, și să aibă acceptul agentului de pază al căminului respectiv. Toată această situația este absurdă și arată degringolada care există de fapt în universitate.” a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri