Caută
Close this search box.

Un preot din Sibiu îşi împărtăşeşte enoriaşii cu mâna

În plină campanie de comunicare a măsurilor de auto-izolare pentru prevenirea extinderii epidemiei de coronavirus, preotul Irimiță Marga, care slujeşte la o parohie din Sibiu, a fost filmat în timp ce îşi împărtăşea credincioşii fără ajutorului linguriţei, aşa cum e canonul, ci direct cu mâna.

Practic, preotul luă bucată de anafură, o introducea în vinul din Potir după care o dădea credincioşilor. Numai în cadrul unei singure slujbe, procesul s-a repetat de zeci de ori, fără ca preotul să-şi igienizeze mâna.

Inovaţia preotului a stârnit indignare atât în rândul credincioşilor şi a preoţilor, dar mai ales a şefilor. Asta, cu atât mai mult cu cât invenţia aparţine unui preot care este şi profesor de Drept Canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Demersul a fost taxat de către superiorul său ierarhic, Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, care i-a trimis preotului Marga o scrisoare prin care i-a cerut să renunţe la obiceiul de a-i împărtăşi pe enoriaşi cu propriile degete şi să se autosuspende de la slujirea Sfintei Liturghii. În caz contrar, i-a transmis Mitropolitul, risca să fie pedepsit.

„Până atunci, eu ca ierarh mă adresez preotului meu slujitor, nu prin act canonic scris, ci prin rugămintea întărită de autoritatea duhovnicească a chiriarhului, de a vă „autosuspenda” de la săvârşirea Sfintei Liturghii, până la conştientizarea greşelii, urmată de căinţa şi îndreptare”, i-a scris Mitropolitul Ardealului subalternului său.

În replică, preotul învinovăţit i-a răspuns ierarhului că, deşi nu considera că a greşit cu ceva, nu va mai repeta practică, deşi şi-ar dori acest lucru.

„Acestea le iau asupra mea, de aceea nu v-am înştiinţat dinainte, pentru că nu am vrut să vă implic. Este un act liturgic de care sunt personal responsabil. Vreau să vă mai spun că nu sunt primul din ţară, eu mai ştiu cel puţin unul care a recurs la acest mod, înaintea mea. La Cluj, pe de altă parte, se slujeşte de mai multe duminici, la unele parohii, cu linguriţe de unică folosinţă, care apoi se ard. Deci lumea este în mişcare, dar nu trebuie să vedem aici numai intenţii rele, nici apostazii”, este explicaţia dată de preotul Marga, Mitropolitul Ardealului.

Demersul preotului din Sibiu vine în contextul în care, de curând, pentru a elimina riscul infectării cu COVID 19, Patriarhia Romană a renunţat pentru prima dată, temporar, la unele obiceiuri întâlnite în cult. Printre acestea, a permis credincioşilor care doresc să se împărtăşească, să o poată face şi cu o linguriţă adusă de acasă.

„Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă; Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează. Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri