Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din cazurile de COVID-19 sunt ușoare, 14% sunt severe și aproximativ cinci procente sunt critice. Estimările recente sugerează că aproximativ un procent din toate persoanele infectate mor.

O veste bună de la Organizația Mondială a Sănătății este că la ora actuală sunt în dezvoltare 35 de vaccinuri experimentale, inclusiv unul în cooperare cu Guvernul SUA.

Astfel, China testează opt tipuri de vaccin pentru COVID-19. Oamenii de știință din China au izolat secvențe genetice de 19 tulpini de virus și le-au transmis experților din întreaga lume, pentru a-i ajuta la descoperirea unui vaccin. Până atunci, antivirale vechi s-au dovedit eficiente în această boală nouă, plus bătrânul paracetamol.

Potrivit datelor acumulate de când a apărut epidemia în orașul Wuhan, cu 12 milioane de locuitori, noul coronavirus nu a suferit prea multe mutații în timpul etapelor timpurii ale răspândirii sale. Cu toate acestea, directorul general al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China, Gao Fu, a declarat că virusul suferă mutații și se adapteaza pe măsură ce se răspândește prin oameni. Acest lucru face dificilă descoperirea rapidă a unei medicații, cu atât mai puțin a unui vaccin, deoarece virusul ar putea arăta diferit de fiecare dată când oamenii de știință îl analizează.

Mai multe studii sunt axate pe modul de răspândire, dacă inițial a infectat un număr mic de oameni, apoi a suferit o mutație și s-a răspândit de la aceștia, sau dacă există diferite tipuri ale virusului provenite de la animale care s-au dezvoltat separat.

China a dezvoltat până în prezent opt tipuri de vaccinuri împotriva noului coronavirus. Unele dintre acestea s-au dovedit deja eficiente asupra animalelor, a informat marți șeful Institutului de Știința Animalelor al Academiei Chineze de Științe Medicale, Qin Chuan.

Testele sunt în prezent efectuate pe animale transgenice, șoareci și maimuțe, fiind urmărite posibile reacții adverse ale vaccinurilor, eficacitatea în pneumonii, stabilind, de asemenea, principalele căi de transmitere a COVID-19.

În curând, declară Qin Chuan, va începe testarea clinică a unora dintre aceste vaccinuri.

Prima testare pe om, în SUA, fără infectare cu coronavirus

Prima testare pe oameni pentru evaluarea unui vaccin împotriva noului coronavirus a început la Seattle, au declarat luni oficialii americani, aducând un val de speranță, deși au subliniat că va trece încă un an până va fi disponibil, după ce va fi testat în mai multe faze pentru a-și dovedi siguranța.

Cercetătorii de la Institutul Kaiser Permanente Washington din Seattle au început prima etapă de testare a vaccinului mRNA-1273, dezvoltat de oamenii de știință americani de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) în colaborare cu compania de biotehnologie Moderna, care are sediul în Cambridge, Massachusetts.

Testarea se va desfășura pe o perioadă de șase săptămâni, pe 45 de voluntari adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, a anunțat NIH.

În prezent, nu există vaccin sau tratamente aprobate pentru COVID-10, care a infectat peste 175.000 de oameni în întreaga lume, de când a fost declarat pentru prima dată în China centrală la 31 decembrie. „Faza 1 a fost lansată cu o viteză record, ca un prim pas important pentru descoperirea unui vaccin eficient”, a declarat Anthony Fauci, șeful Departamentului de boli infecțioase de la NIH.

Studiul de la Seattle se va axa pe impactul diferitelor doze administrate prin injecție intramusculară în braț, participanții fiind monitorizați pentru efecte secundare, cum ar fi durerea sau febra. Coronavirusurile sunt sferice cu proeminențe ca niște cuie (vârfuri) pe suprafață. Cea mai mare parte a cercetărilor pentru vaccinul în curs de testare au vizat proteina ce alcătuiește „vârfurile” și care permite coronavirusului să invadeze celulele umane. Blocarea acestei proteine taie abilitatea virusului de a infecta. Vaccinul dezvoltat de Moderna poartă informațiile genetice ale acestui vârf într-o moleculă de acid ribonucleic numită „ARN mesager” (mRNA). Nu există nicio șansă ca participanții la testare să se poată infecta, deoarece dozele nu conțin coronavirus în sine.

Injectarea țesutului uman cu „ARN-ul mesager” al „vârfului” determină generarea unui răspuns imun al organismului uman, fără să fi infectat efectiv o persoană cu virus.

Astfel, corpul va deveni o minifabrică, producând niște proteine inofensive pentru „vârf”. Când sistemul imunitar va observa proteina străină, a virusului real, va face anticorpii care s-o atace. Acesta este un mod mult mai rapid de a produce un vaccin decât abordarea tradițională a virusului crescut în laborator sau de a prepara vaccin din versiuni neviabile sau slăbite.

În decursul acestei etape de testare, unii dintre voluntarii sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, vor primi doze mai mari decât alții pentru a testa cât de puternice ar trebui să fie inoculările. Oamenii de știință vor verifica eventualele efecte secundare și vor extrage probe de sânge pentru a testa dacă vaccinul revigorează sistemul imunitar.

Nu se știe dacă acest vaccin va induce un răspuns imun sau dacă va fi sigur, de aceea va dura până să fie oferit populației.

Companiile farmaceutice și laboratoarele de cercetare din întreaga lume se întrec să dezvolte atât tratamente, cât și vaccinuri pentru noul coronavirus.

Compania farmaceutică germană CureVac lucrează la un vaccin contra coronavirusului din luna ianuarie, cooperând cu Institutul Paul Ehrlich, institutul federal pentru vaccinuri și biomedicină, administrat de stat.

Conform unui raport din săptămânalul german Welt am Sonntag, președintele SUA, Donald Trump ar fi oferit companiei un miliard de dolari pentru drepturile exclusive asupra oricărui vaccin și pentru a încerca să atragă cercetarea și dezvoltarea companiei în S.U.A.

Miliardarul german Dietmar Hopp deține cele mai multe acțiuni ale CureVac, urmat de Fundația Bill și Melinda Gates, care lucrează cu compania pentru a dezvolta vaccinuri împotriva unui număr divers de boli infecțioase. În respingerea ofertei lui Trump, Hopp l-a criticat, duminică seară, pe președintele american ca fiind lipsit de solidaritate: „Odată ce, sperăm curând, vom reuși să dezvoltăm un vaccin eficient împotriva coronavirusului, acesta ar trebui să ajungă, să protejeze și să ajute oamenii din întreaga lume.”

O altă companie farmaceutică, americană, Inovio din San Diego, creează un vaccin sintetic pe bază de ADN și a anunțat că va intra în studii clinice luna viitoare.

Fondată la începutul anilor 1980, Inovio dezvoltă tratamente pe bază de ADN pentru cancer și boli infecțioase, declanșând răspunsuri imune puternice în organism pentru a lupta împotriva anumitor virusuri și cancer.

Tratamente antivirale

Un tratament antiviral numit Remdesivir, realizat de Gilead Sciences din SUA, este deja în ultimele etape ale studiilor clinice din Asia, iar medicii din China au raportat că s-a dovedit eficient în combaterea bolii.

Remdesivir, dezvoltat de compania Gilead din California, s-a dovedit util anterior pentru protejarea animalele împotriva unei varietăți de viruși în experimentele de laborator. Medicamentul experimental a tratat în mod eficient maimuțele infectate cu virusurile Ebola și Nipah, declară Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH).

Cel puțin două testări ale medicamentului, inițial dezvoltat ca tratament pentru Ebola, sunt în desfășurare pentru SARS-CoV-2 în China.

Remdesivir acționează prin blocarea proteinei ​​care ajută coronavirusurile să se multiplice și să infecteze. La începutul acestei luni, China a depus un brevet pentru Remdesivir. Recent, s-a folosit Remdesivir la primul pacient american cu coronavirus, ceea ce a dus la ameliorarea simptomelor. La o zi după ce a luat medicamentul, nu a mai avut nevoie de oxigen suplimentar. Patru zile mai târziu, febra a scăzut.

Nici acest medicament nu poate fi recomandat la scară largă, până ce nu se cunosc alte efecte.

Compania Regeneron a dezvoltat sute de medicamente potențiale care ar putea acționa împotriva noului coronavirus care provoacă Covid-19. Medicamentele Regeneron sunt cele cunoscute sub numele de anticorpi monoclonali, proteine produse de sistemul imunitar care pot neutraliza agenții patogeni, pot fi administrate intravenos, obținându-se imunitate temporară. Vor începe testările pe oameni în SUA și în China la vară.

Institutul Flamand pentru Cercetări Biotehnologice (VIB) a anunțat luni descoperirea unui anticorp capabil să neutralizeze virusul care provoacă Covid-19. Anticorpul poate neutraliza o variantă de laborator a virusului, „ceea ce reprezintă un pas important înainte în dezvoltarea unui posibil medicament antiviral împotriva noului coronavirus.”

Noile rezultate indică faptul că anticorpul împiedică noul coronavirus să infecteze celulele umane. Poate fi produs pe scară largă folosind procese de producție comune în industria biofarmaceutică.

Există deja medicamente cu rezultate foarte bune

Potrivit oamenilor de știință din Australia, medicamentele utilizate pentru a trata HIV și malaria ar putea fi utilizate pentru a combate coronavirusul.

O echipă de experți în boli infecțioase de la Universitatea Queensland din Brisbane susțin că două medicamente existente au reușit să combată infecțiile COVID-19.

Cloroquine, un medicament împotriva malariei și Lopinavir / Ritonavir, pentru HIV, au avut rezultate promițătoare în teste pe bolnavi și au făcut ca virusul să „dispară” la pacienții infectați.

Profesorul David Paterson, unul dintre cercetătorii de la Queensland, speră să înceapă testările pe oameni la scară mai mare până la sfârșitul acestei luni. Acesta a precizat că medicamentul pentru HIV – Lopinavir / Ritonavir a fost administrat persoanelor infectate cu coronavirus în Australia, ceea ce a dus la „dispariția virusului”.

„La terminarea tratamentului, pacienții nu mai au coronavirus viabil în sistemul lor”, a subliniat Paterson.

Deși tratamentul a fost eficient într-o serie de cazuri, nu a existat niciun test controlat, cum ar fi necesar pentru testarea unui nou medicament. De data aceasta, medicamentul nu e nou, dar boala, da. În Australia au fost în jur de 300 de cazuri confirmate de coronavirus și trei persoane au murit.

„Pacienții chinezi pe care i-am avut în primul val de infectare în Australia s-au simțit cu toții foarte bine când au fost tratați cu medicamentul pentru HIV”, a spus profesorul Paterson. „Ceea ce vrem să facem în acest moment este un studiu clinic de amploare în Australia, care vizează 50 de spitale, în care să comparăm cele două medicamente precum și o combinație a acestora.”

Lopinavir / Ritonavir este un medicament antiviral care poate fi luat de două ori pe zi de către persoanele infectate cu HIV pentru a reduce nivelul virusului care circulă în organism. Utilizarea regulată a medicației este destinată să oprească evoluția HIV în SIDA, ceea ce este fatal, și poate reduce, de asemenea, riscul ca persoanele să transmită infecția. Lopinavir / Ritonavir, medicamentul anti-HIV testat, este cel mai frecvent vândut sub numele de Kaletra.

Medicamentul cu doză fixă combinată a fost utilizat în lupta împotriva HIV și SIDA din 2006.

Unele dintre efectele secundare ale medicamentului includ diaree, vărsături, senzație de oboseală, dureri de cap și dureri musculare. Cercetătorii chinezi au anunțat și ei că medicamentul a vindecat cu succes pacienții cu coronavirus. În China există solicitări pentru a începe un studiu clinic asupra medicamentului pentru a determina cu exactitate eficacitatea acestuia în combaterea COVID-19.

Chloroquine este un medicament care a fost folosit frecvent pentru prevenirea și tratarea malariei. Pe măsură ce oamenii au dezvoltat o rezistență naturală crescută la boala transmisă de țânțari, medicamentul a fost utilizat mai rar.

Cercetătorii cred acum că Chloroquine este eficient pentru tratarea COVID-19, cea mai recentă tulpină de coronavirus. Efectele secundare includ probleme musculare, pierderea apetitului si diaree.

În februarie 2020, medicii chinezi au stabilit că medicamentul poate fi sigur și eficient în tratarea pneumoniei induse de coronavirus.

Doar paracetamol la domiciliu

Mai multe institute medicale din Belgia au întocmit un ghid de medicație, finalizat la 16 martie, pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, recomandat spitalelor unde aceștia sunt tratați sau pentru tratament la domiciliu.

Acest ghid cuprinde și Remdesivir, Chloroquine phosphate, Lopinavir/Ritonavir, cu specificația ca acestea să fie folosite în spitale, nu la domiciliu.

Ca prim tratament simptomatic pentru pacienții la domiciliu, pentru dureri și febră, se recomandă paracetamol și atenție la perioada critică pentru complicații, de 5 până la 7 zile de la apariția simptomelor. Pacienții care nu sunt spitalizați și pacienții externați trebuie sfătuiți să-și contacteze medicul curant în caz de deteriorare clinică, de exemplu în cazul în care apare dispnee, pentru reevaluarea stării de sănătate și, de la caz la caz, în funcție de factorii de risc, trebuie stabilit dacă este nevoie de internare.

46 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =