Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, reacţionează dur faţă de informaţiile privind creşterea bruscă a gradului de poluare din Bucureşti.

„Chiar atât de mult ne urăşte G. Firea că vrea să ne omoare? La această oră în Bucureşti este fum peste tot în zona de nord. Miroase îngrozitor că şi când s-ar fi dat foc la deşeuri (cel mai probabil cauciuc). Pur şi simplu nu se poate respira.

Bucureşti lăsat complet de izbelişte. Consecinţele se văd asupra sănătăţii noastre. G. Firea e nepăsătoare; locuieşte în afară Bucureştiului. Cum ar putea ea să ţină la bucureşteni, zi şi noapte? Nu ţine”, a scris Violetă Alexandru.

Chiar atât de mult ne urăşte G. Firea că vrea să ne omoare? La această oră în Bucureşti este fum peste tot în zona de…
Posted by Violeta Alexandru on Sunday, 1 March 2020

Două platforme independente de măsurare a poluării din Bucureşti, airly.eu şi aerlive.ro, anunţa că duminică noapte s-a înregistrat un nivel record al poluării.

În cursul nopţii de duminică spre luni s-au înregistrat depăşiri chiar şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) şi de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen), informează Digi24.

Luni dimineaţa, la ora 8:00, la staţia de lângă Lacul Morii, erau raportate depăşiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5 – adică de 189 de micrograme pe metrul cub – faţă de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

La PM10, senzorii înregistrau depăşiri de 476% peste limita maxim admisă – adică 238 de micrograme pe metrul cub – faţă de limita de 50 µg/m³.

Zeci de bucureşteni au semnalat că în Capitală se simte un puternic miros de fum, în mai multe zone, semn că poluarea provine de la arderi, fie de la gropile de gunoi, fie unele foarte puternice din jurul oraşului.

Din luna noiembrie a anului trecut, în Bucureşti au fost în mod frecvent depăşiri foarte mari ale niveului de poluare noaptea şi în weekend, când traficul este mai scăzut.

În cazul gazelor, depăşirile peste limitele admise erau, în comparaţie cu particulele în suspensie, mai mici. Monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile şi plumbul depăşeau între 5 şi 28% nivelul maxim de poluare.

Şi platforma independentă pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti aerlive.ro a raportat depăşiri periculoase pentru sănătatea oamenilor. Staţiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc medii orare şi se calculează Indicele de Calitate a Aerului.

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanţi care variază în funcţie de dimensiune, formă, compoziţie şi origine.

Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăţi mici de metal şi cauciuc din uzura şi frânarea motorului, precum şi praful de pe suprafeţele rutiere. Altele includ reziduuri din construcţii şi industrie, precum şi polen şi particule de sol, arata aerlive.ro.

Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas şi gât şi nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 şi particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii şi adânc în plămâni şi să provoace probleme de sănătate.

Copiii sub 15 ani inhalează mai mult aer, şi în consecinţă mai mulţi poluanţi. Ei respira mai repede decât adulţii şi tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltaţi, iar ţesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil, mai arăta sursa citată.

Particulele de materie 2,5 – sau PM2,5 – reprezintă un tip de poluare provenit de la arderi sau cu particule al căror diametru este mai mic de 2,5 microni (0,0025 mm). PM10 reprezintă particulele al căror diametru este sub 10 microni şi provine de la praf, polen sau mucegai. Spre comparaţie, un fir de păr are un diametru de 50-70 de microni, iar un granute de nisip are 90 microni.

52 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 9 =