Caută
Close this search box.

”Actualul Guvern nu face decât să pună cruce României”

Eugen Teodorovici

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici (foto), a lansat un atac foarte dur la adresa Guvernului în plină criză de coronavirus.

”Practic, tot ce înseamnă economie începe să se scufunde. Din păcate, economic ne ducem în jos mai repede decât a fost coronavirusul. Lumea nu mai are încredere în acest Guvern şi nu a avut de la început”, a fost atacul lui Eugen Teodorovici la adresa Guvernului.

Fostul ministru consideră că populaţia nu cumpără titluri de stat și consideră că actualii guvernanți au oprit aceste acţiuni pentru a lăsa economiile românilor la băncile din România.

”Din nou, ajutor pentru bănci (…). Era de aşteptat ca ratingul să scadă, pentru că actualul Guvern nu face decât să pună cruce României”, a declarat Teodorovici la Antena 3.

Analiștii prognozează că deficitul se va agrava până la 8% din PIB
Agenţia de evaluare financiară Fitch Rating a revizuit perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor virusului COVID-19 asupra finanţelor publice.

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării unei consolidării fiscal-bugetare după criza declanşată de COVID-19, precum şi îmbunătăţirea susţinută a nivelului datoriei externe.

Pe de altă parte, agenţia de evaluare financiară Fitch Rating prognozează că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor.

Analiştii de la Fitch se aşteaptă ca deficitul să se reducă la 4,2% din PIB în 2021, graţie în parte şi revenirii activităţii economice. ”Prognoza noastră se bazează pe presupunerea că guvernul va ţine sub control cheltuielile non-discreţionare, în particular prin reducerea sau anularea majorării pensiilor cu 40% în luna septembrie”, noteaă agenția.

De asemenea, potrivit Fitch, rata şomajului ar urma să urce la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% în 2019, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri