Caută
Close this search box.

Adrian Streinu Cercel a intrat pe mâna propagandei ruse, care îl susţine puternic

adrian streinu cercel

Medicul Adrian Streinu Cercel, autorul unui plan controversat care prevedea izolarea în hoteluri a persoanelor de peste 65 de ani, este promovat constant de propaganda oficială rusă.

Aceasta îl numește ”cel mai avizat specialist în epidemii” sau ”principalul epidemiolog român”.

Sputnik, site-ul finanțat direct de statul rus, i-a luat apărarea lui Streinu Cercel, după ce președintele Klaus Iohannis a criticat propunerile acestuia și a scris că ”Iohannis a lovit în autoritatea celui mai important epidemiolog român, dr. Streinu Cercel, interpretând în cel mai stupid mod declarațiile doctorului și afirmând deschis că specialistul medical numărul 1 încearcă, de fapt, ”să se profileze politic”! Adică, Iohannis a subminat grav autoritatea celui care dă tonul pe plan medical! Cum să mai aibă încredere populația în el acum? De fapt, președintele a interpretat ”informația” ca un ziarist de scandal, dornic să zgândăre cititorul, exagerând și denaturând informația”.

Poziționarea radicală a Sputnik de partea lui Streinu Cercel vine după ce afirmațiile acestuia au fost folosite constant în ultimele două luni de propaganda rusă în articole senzaționaliste, care au rolul de a crește neîncrederea în autorități și de spori panica.

Astfel, într-un articol din 17 aprilie, Sputnik titra ”Știrea nopții: Streinu-Cercel – anunț șocant, pur și simplu îngrozește!”. Site-ul rusesc pleca de la afirmația șefului de la Institutul Matei Balș, care spusese că ”Dacă nu stăm potoliţi (de Paște – n.red.), atunci se va întinde problema asta şi până la anul nu mai ieşim”.

Tot în 17 aprilie, Sputnik îl cita pe Streinu Cercel care se arăta revoltat că un medicament împotriva coronavirsului e ținut de patru zile în vamă. Era vorba despre un medicament din Rusia, nespecificat, și care aștepta autorizarea de punere pe piață necesară oricărui medicament. Sputnik prezenta evenimentul drept ”șocant”: ”Dezvăluire șocantă a lui Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. dr. Matei Balş”: un medicament împotriva COVID-19, cumpărat de un sponsor, e blocat în vamă!

Reamintim că Adrian Streinu-Cercel, manager de 19 ani la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a minimalizat pericolul coronavirusului, declarând în 27 ianuarie că „focarul este un punctişor pe harta Chinei. Riscul ca virusul să ajungă în România este substanţial redus”.

Cercel a fost subiectul unor investigații de presă, precum cea realizată de Rise Project în 2018, care arăta că fundația privată a lui Streinu-Cercel a primit de la primii șapte producători mondiali de medicamente un milion de euro doar într-un an. Jumătate au fost retrași cash, în tranșe rotunde, uneori chiar la bancomatul din curtea spitalului.

El a cerut cere imunitate în fața justiției pentru achizițiile cu prețuri umflate din timpul crizei coronavirusului: ”Să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâșnița asta, respectiv pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: „Dar cum ați realizat voi achizițiile?” Să vă spun mai departe la ce mă gândesc?”, a spus el la Antena 3 pe 27 martie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri