Caută
Close this search box.

Adrian Streinu-Cercel demontează totul într-o scrisoare deschisă: Mesajul legat de ”carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice este profund eronat

E clar că în România nimeni nu greșește, toată lumea este foarte bine intenționată și, chiar dacă apar probleme, e suficient să se formuleze cele mai mici (sau mai mari) acuze ca să vină, imediat, și replicile apte a demonta totul.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a trimis o scrisoare deschisă după demiterea sa din fruntea Comisiei anti-COVID. Doctorul de la ”Matei Balș” se apără și spune că informațiile apărute în spațiul public în aceste zile legate de proiectul său sunt distorsionate.

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, a trimis o scrisoare deschisă, în atenția opiniei publice, după demiterea sa de la conducerea Comisiei anti-COVID.

”În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacționez, în contextul in care am fost ținta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate si tendențioase a documentului intitulat Programul Vacanta Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19.

Pentru că situația continuă să fie prezentata distorsionat, fac următoarele precizări:

Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenție de sănătate publica adresata tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel ca este cu atât mai surprinzătoare apariția sa în spațiul public la acest moment, când, data fiind evoluția epidemiei, propunerile cuprinse în document in mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată și malițioasă a măsurilor propuse în acest draft. De exemplu, mesajul din presă legat de ”carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeași vârstă: ”indiferent cum se cheamă conceptul ”casă” — propria locuință, locuința de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde — instituționalizați prin rechiziționare de hoteluri etc”.

De aici reiese clar că intenția era de protecție a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecție socială, nicidecum ideile tendențioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material.

Modul în care a fost discutat acest document în spațiul public este un exemplu clar de fake news, măsurile fiind prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condițiile în care, din textul materialului se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară.

Consider că prezentarea distorsionată în presă a acestor informații a fost făcută cu scopul evident de a induce panică în segmentul de populație cel mai expus, cu posibile consecințe nefaste în ceea ce privește aderența populației la măsurile întreprinse până acum. În contextul actual, propagarea unor informații false cu scopul vădit al dezinformării populației este extrem de periculoasă.

Așa cum am menționat în mai multe rânduri, măsurile luate până acum au fost cele mai potrivite pentru țara noastră, iar încercarea de a induce informații false poate pune în pericol rezultatul eforturilor depuse până în acest moment.

Având în vedere perioada dificilă prin care trecem — pandemia SARS-CoV-2 — reiterez importanța ca în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienților și prevenirii îmbolnăvirilor. Sunt aici pentru dumneavoastră, așa cum am fost și până acum.

Vă asigur de întreaga mea considerație,

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel 23.04.2020 ”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat azi că l-a demis pe medicul Adrian Streinu Cercel de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății. Locul lui Cercel va fi luat de Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Un proiect controversat al doctorului Adrian Streinu Cercel, prin care se propunea izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor, a generat multiple reacții negative și a condus la demiterea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri