Caută
Close this search box.

Alexandru Rafila a vorbit despre eficiența măștilor improvizate din eșarfe și batiste

alexandru rafila

Președintele Societatății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit despre eficiența măștilor improvizate din diverse materiale (eșarfe, batiste), făcând totodată o recomandare pentru ce tip de mască ar trebui să folosească populația pentru a se proteja de răspândirea noului coronavirus.

„Este mult mai eficientă masca de unică folosință, masca chirurgicală, dar dacă nu are, o alta ar fi, ca barieră mecanică care nu este perfectă, una făcută din material dens, care se poate spăla zilnic”, a declarat Rafila, precizând că nu recomandă alte obiecte vestimentare, precum eșarfe și batiste, deoarece „nu protejează în niciun fel împotriva unei infecții virale, cu atât mai puțin împotriva infecției cu noul coronavirus”.

Astfel, o alternativă la măștile chirurgicale poate fi masca realizată dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, care să permită respirația cu suficient de multă ușurință și care se poate spăla și călca. Altfel, alte materiale improvizate se pot încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii, eficiența fiind nulă.

Acesta mai recomandă purtarea măștii doar în unitățile sanitare. Populația poate purta mască doar dacă persoanele sunt răcite sau în cadrul deplasărilor, insistând totuși asupra rămânerii la domiciliu, susţinând că spălatul pe mâini este mai eficient decât dezinfectantul, a precizat Rafila la Marius Tucă Show.
Dacă se optează pentru vizieră, Rafila a spus că aceasta trebuie dezinfectată din când în când.

Potrivit președintelui Societăţii Române de Microbiologie, se preconizează că în luna noiembrie-decembrie se va înregistra un alt vârf de infectări cu COVID-19.

Alexandru Rafila crede că primul vârf de îmbolnăviri de COVID-19 va avea loc în prima săptămână de după Paște, când se așteaptă la un număr de cazuri de infectări cu noul coronavirus de până la 14.000 de persoane.

Despre noul vârf de îmbolnăviri (preconizat pentru luna noiembrie sau decembrie), Rafila speră ca până atunci să existe o medicamentație potrivită.

„Am primit o donație de azitromicină de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienți. Mai este un antiviral în studiu în Japonia și China și sperăm să ne dea și nouă formula să îl putem produce”, a mai adăugat acesta la „Marius Tucă Show”.

De cealaltă parte, Ministrul Sănătăţii a vorbit despre situația actuală din țara noastră, declarând că autoritățile se așteaptă la un vârf al numărului cazurilor de COVID-19 de aproximativ 10.000-12.000, în funcţie de evoluţia condițiilor din următoarele două săptămâni.

„Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator”, spune Nelu Tătaru.

Situația actuală din România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, că bilanțul infectărilor cu coronavirus a ajuns în România la 5.467.

729 de persoane au fost declarate vindecate și externate, dar 183 de pacienți sunt încă în secțiile de Terapie Intensivă. Peste 25.200 de oameni se află în carantină instituționalizată și mai bine de 77.300 în izolare la domiciliu.

265 de români din interiorul granițelor și-au pierdut viața în urma epidemiei de coronavirus, iar 42 de vicitme sunt înregistrate în diaspora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri