Caută
Close this search box.

Avertisment de la Barou: Servicii juridice, prestate ilegal pe internet

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) avertizează, miercuri, că au apărut mai multe pagini de internet care folosesc termeni precum „juridic”, „legal”, „drept”, uneori chiar „avocat” şi care practică servicii de consultanţă juridică în mod ilegal, recomandându-le cetăţenilor să verifice dacă persoanele de la care solicită informaţii sunt înscrise în Tabloul avocaţilor.

Având în vedere că în perioada stării de urgenţă profesioniştii sunt obligaţi prin lege să comunice cu clienţii aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor este mai greu de verificat, sunt promovate tot mai frecvent oferte de consultanţă juridică online venite din partea unor neavocaţi. Publicul este atenţionat să verifice pe site-ul www.unbr.ro dacă persoanele de la care solicită servicii de consultanţă juridică sunt înscrise în tabloul avocaţilor. Acolo vor găsi şi datele de contact ale avocaţilor, inclusiv email şi telefon, pentru a-i putea identifica şi a avea siguranţa unui serviciu oferit legal„, precizează UNBR într-un comunicat de presă.

Uniunea Naţională a Barourilor din România avertizează că va avea „toleranţă zero” faţă de cei care practică fără drept profesia de avocat, prin oferta de consultanţă juridică promovată în special în mediul online.

Nicio societate comercială sau persoană fizică autorizată nu are dreptul să factureze consultanţa juridică, chiar dacă pretinde că provine de la un jurist. O serie de societăţi comerciale fără drept de a furniza consultanţă juridică încearcă să profite de această situaţie, în care oamenii sunt obligaţi să comunice aproape exclusiv prin mijloace electronice, şi să racoleze clientelă oferind şi consultanţă juridică pe lângă alte servicii„, arată UNBR.

Potrivit sursei menţionate, au apărut foarte multe domenii online de consultanţă juridică, înregistrate pe persoană fizică, astfel încât deţinătorul acestor site-uri să nu poată fi identificat în registrele de evidenţă a numelor de domenii, întrucât datele personale sunt protejate de Regulamentul general privind protecţia datelor.

„Unele dintre aceste site-uri poartă nume de domeniu de natură să inducă în eroare deoarece folosesc termeni precum ‘juridic’, ‘legal’, ‘drept’ uneori chiar ‘avocat”’, explică avocaţii.

UNBR cere ca aceste firme care practică consultanţă juridică în mod ilegal să-şi retragă imediat oferta de consultanţă juridică.

Continuarea unor asemenea activităţi constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale, spune Uniunea Barourilor.

UNBR va începe imediat o amplă campanie de identificare a acestor firme şi va uza de toate instrumentele legale pentru aplicarea sancţiunilor penale şi civile, inclusiv radierea numelor de domenii care induc publicul în eroare cu privire la natura serviciilor oferite„, mai arată sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri