Caută
Close this search box.

Biroul Reuters din Irak, suspendat trei luni din cauza unei ştiri referitoare la coronavirus contestată de autorităţi

coronavirus

Irakul a suspendat pentru trei luni acreditarea biroului Reuters din ţară, a anunţat marţi agenţia de presă britanică, din cauza unui articol, pe care Bagdadul îl contestă, în care se afirmă că mii de cazuri de COVID-19 nu au fost raportate oficial, relatează AFP.

Într-o scrisoare pe care AFP a putut-o consulta, Comisia de media şi de comunicaţii (CMC) acuză Reuters că „pune în pericol securitatea societăţii” şi că „dă o imagine proastă celulei de criză” guvernamentale create în contextul pandemiei.

Comisia a decis în consecinţă o suspendare de trei luni a acreditării agenţiei internaţionale şi o amendă de 21.000 de dolari, transmite Agerpres.

Reuters a informat că „regretă” decizia şi că nu îşi retrage articolul. „Căutăm să rezolvăm problema şi depunem eforturi pentru a putea să continuăm să asigurăm o acoperire fiabilă a Irakului”, dă asigurări agenţia într-un comunicat.

Ministerul Sănătăţii din Irak dă publicităţii în fiecare zi bilanţurile de contaminare cu noul coronavirus. Ultimul bilanţ, anunţat luni seară, raportează 1.378 de cazuri confirmate, dintre care 78 de decese şi 717 de bolnavi vindecaţi.

Diferite spitale au efectuat zeci de mii de teste, un număr redus într-o ţară cu 40 de milioane de locuitori, în care densitatea populaţiei este ridicată în special în capitala Bagdad (cu zece milioane de locuitori) şi în taberele de strămutaţi.

Misiunea ONU în Irak a apreciat recent că subestimarea numărului de contaminări este „inevitabilă, din cauza fricii, a problemelor culturale precum stigmatizarea, a pacienţilor asimptomatici neînregistraţi, a lipsei supravegherii active şi a numărului limitat de teste”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ONU, fără a pune la îndoială cifrele anunţate de autorităţi, fac apel regulat la irakieni să respecte cu stricteţe măsurile de izolare, întrucât o agravare a pandemiei ar putea distruge sistemul de sănătate deja foarte afectat din cauza războaielor şi a penuriei cronice de medici, paturi şi medicamente.

În clasamentul mondial al libertăţii presei întocmit de ONG-ul Reporteri fără frontiere Irakul este clasat pe locul 156 din 180 de ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri