Caută
Close this search box.

Când reîncep şcolile în România. Două variante, puse pe tapet

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunţă că autorităţile vor lua o decizie privind reluarea cursurilor în şcoli, grădiniţe şi universităţi numai după o consultare cu specialiştii din domeniul sanitar şi spune că aceasta va avea la bază în primul rând grija pentru sănătatea preşcolarilor, elevilor şi studenţilor.

„Trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranţa şi la sănătatea copiilor noştri. Atunci când vom lua decizia revenirii la cursuri trebuie să luăm toate măsurile în aşa fel încât copiii să fie în siguranţă. (…)

Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie una prudentă, controlată şi treptată şi în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi şi pentru profesori, în acelaşi timp”, a afirmat Anisie, miercuri seară, la Digi 24.

Ministrul Educaţiei a discutat, într-o videoconferinţă, cu omologi de-ai săi din alte ţări din Uniunea Europeană, iar aceştia au spus că trebuie luat în calcul ca prezenţa elevilor la cursuri „să nu cumva să înrăutăţească situaţia îmbolnăvirilor cu COVID”.

În ceea ce priveşte o dată la care ar putea fi luată o decizie cu privire la revenirea la şcoală, ministrul Educaţiei a precizat că această dată ar putea fi decisă de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a şi decis suspendarea cursurilor ca măsură de prevenire a răspândirii virusului.

„Cred că este bine să precizez faptul că tot Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă poate spune când este timpul, când este momentul în care vom fi în siguranţă. Trebuie să ne gândim cu toţii la sănătatea elevilor, studenţilor, cadrelor didactice pentru că numai dacă sunt sănătoşi putem deschide atât şcolile, cât şi universităţile”, a afirmat Anisie, citată de News.ro.

Ea a precizat că decizia privind modul în care ar urma să se facă reluarea cursurilor va fi comunicată în curând, menţionând că a discutat cu ministrul Sănătăţii pe acest subiect, întrucât este nevoie să se facă o dezinfecţie de către Direcţiile de Sănătate Publică în fiecare şcoală, astfel încât copiii să nu fie supuşi riscului de contractare a virusului.

„Aşteptăm să vedem care este vârful, aşteptăm să vedem ce ne spun specialiştii din domeniul medical. (..) Am considerat că deocamdată este bine să nu-i alarmăm sub nici o formă nici pe părinţi, nici pe elevi şi să construim lucruri în aşa fel încât să ne gândim la sănătatea şi siguranţa copiilor”, a declarat ministrul.

Anisie a spus că a fost contactată de părinţi care i-au spus că au copii cu diverse boli şi pe care nu vor să îi trimită, deocamdată, la şcoală, de teama că s-ar putea îmbolnăvi.

„Lucrurile se schimbă de la o zi la alta şi nu putem avea certitudini ce se întâmplă în scurt timp”.

Întrebată dacă anul şcolar va fi prelungit cu perioada în care elevii nu au mers la cursuri, ministrul Învăţământului a precizat că există un scenariu conform căruia anul şcolar ar putea fi prelungit cu o săptămână, al doilea scenariu prevăzând posibilitatea ca anul şcolar să se termine aşa cum a fost programat.

„Toate acestea sunt numai scenarii, vorbim ipotetic. Alegem varianta cea mai potrivită numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri. Ar trebui ca părinţii să înţeleagă că pe primul plan trebuie să punem sănătatea copiilor noştri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri