Caută
Close this search box.

Catolicii celebrează Duminica Floriilor: ”Să redescoperim acasă bogăţia rugăciunii”

Credincioşii catolici sărbătoresc duminică Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

Anul acesta, în condiţiile restricţiilor impuse de declararea stării de urgenţă, celebrările, oficiate în biserici de preoţi, vor fi transmise online.

„Biserica ne îndeamnă ca, în timpul pandemiei de coronavirus, să redescoperim frumuseţea şi bogăţia rugăciunii cu cei dragi în biserica de acasă, alături de familiile noastre”, spune preotul Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.

El a declarat, pentru AGERPRES, că în acest an „sunt celebrări pe care Biserica nu le-a trăit decât foarte rar; niciodată ca în anul acesta”.

„Este o modalitate de a trăi Învierea lui Cristos în alte forme. Suntem mortificaţi de această pandemie; devine modalitatea noastră de a ţine postul. Şi am putea spune că poate felul acesta de a trăi bine, hotărârile luate de autorităţi pentru siguranţa noastră devin o altă formă de a ţine post şi de a intra în celebrarea pătimirii şi a învierii lui Cristos. Ne apropiem de Duminica Floriilor şi de celebrarea Învierii Domnului. Cum? Pentru că nu putem merge la biserică. Biserica ne îndeamnă să redescoperim o altă realitate a ei, Biserica Domestică, aşa o numim noi, adică biserica de acasă. Este vorba de familiile noastre, de a redescoperi frumuseţea şi bogăţia rugăciunii cu cei dragi. De a redescoperi gesturile spirituale de acasă şi nu doar gesturile acelea oficiale sau publice din bisericile noastre”, a afirmat preotul.

Francisc Doboş spune că „unindu-ne spiritual prin mijloacele de comunicare, prin televiziune, online sau prin radio de fapt nu ne despărţim de Cristos”..

„Evident că ne dorim să ne reîntoarcem, imediat ce va fi cu putinţă, în bisericile noastre. Dar, acum, redescoperim bucuria şi bogăţia de a fi împreună acasă. Nu este ideal, dar este cea mai bună posibilitate pe care o avem acum. Şi, unindu-ne spiritual prin mijloacele de comunicare, prin televiziune, online sau prin radio, de fapt nu ne despărţim de Cristos. Invităm toate familiile noastre să descopere modalităţi creative şi creatoare de a trăi credinţa lor şi de fapt Învierea lui Cristos şi în felul acesta să evităm toate acele modalităţi, care uneori puteau să devină superstiţioase, ale trăirii noastre. Cristos are nevoie de inima noastră şi de credinţa noastră ca să întrupeze Învierea Lui în noi. Iar toate celelalte gesturi pe care le facem în afară, în biserică sau acasă, ele pot doar să ne ajute. Nu ele ne aduc mântuirea. Nu aprinderea Luminii ne aduce Învierea, ci doar Cristos, atunci când aprinde sufletul nostru, ne dăruieşte adevărata înviere. Şi să ne dăruiască această Înviere a Lui în vreme de carantină, în vreme de pandemie, închişi în casele noastre, dar deschişi în sufletul şi în inima noastră”, a punctat Francisc Doboş.

***

Arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, informa, zilele trecute, într-o Scrisoare circulară pentru Săptămâna Sfântă şi Paşte pe timp de epidemie, că în acest an ceremoniile din Săptămâna Mare şi ale Solemnităţii Învierii Domnului vor fi celebrate în biserici fără participarea credincioşilor. Conform dispoziţiilor date de autorităţi este permisă doar participarea absolut restrânsă a acelor persoane care au un rol activ în celebrări.

În acest context, ÎPS Aurel Percă anunţa că, în afară de reţelele de internet, TVR 2 va veni în sprijinul credincioşilor catolici şi va transmite din Catedrala „Sfântul Iosif” de la Bucureşti atât slujba din Duminica Floriilor, cât şi Liturghia In Coena Domini din Joia Sfântă şi ceremoniile pentru Patima Domnului din Vinerea Sfântă. De asemenea, vor fi transmise pe 11 aprilie, între orele 22,00 şi 23,30, ceremoniile Învierii Domnului de la Vatican.

Din Catedrala arhiepiscopală de la Bucureşti se va transmite online sâmbătă numai prin reţeaua de internet a Arhiepiscopiei Vigilia Învierii, între orele 23,00 şi 00,30. În Duminica Peştelui, între orele 10,30 şi 11,30, va fi transmisă liturghia din ziua Învierii. Toate aceste ceremonii, cu excepţia celei de la Vatican, vor fi transmise şi pe www.catedralaonline.ro şi pe canalul youtube Angelus ARCB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri