Caută
Close this search box.

Chirieac şi Andronic susțin proiectul de ajutorare a presei cu bani publici

bogdan chirieac

Un articol al lui Dan Andronic a fost preluat aproape integral de DC News, site patronat de Bogdan Chireac. Patronul EVZ, Dan Andronic, trimis în judecată de DNA, a publicat articolul în ziarul său, susţinând puternic proiectul de ajutorare a presei cu bani publici şi îi atacă pe jurnaliştii care se opun.

„La noi, Guvernul Orban a decis să ajute TOATĂ presa. Promiţând că alocând 10 milioane de euro pe lună, ca răspuns la prăbuşirea veniturilor din publicitate, în special în zona presei locale. Mult mai puţin decât Danemarca care a dat jurnaliştilor o sumă dublă, respectiv 24 de milioane de euro”, scrie Andronic, în EVZ.

”Recent, mai multe publicaţii locale din România au cerut ajutor guvernului, solicitând declararea mass-mediei ca domeniu strategic. Toţi am scris atunci, din spirit de solidaritate, înţelegând că situaţia este grea. Însă ceva s-a schimbat când unii şi-au dat seama că se va face ceva concret, cât de curând. Aşa că au început să atace intenţia guvernului.

Pentru că se fac că nu înţeleg, din răutate sau prostie, o să le spun că aceşti bani, nu foarte mulţi, se vor întoarce la Stat, pentru că 70-80 la sută din cheltuielile oricărei instituţii de media sunt în zona salariilor, care înseamnă taxe şi impozite în proporţie de 40-50 la sută.

Din acelaşi motiv, le spun că poate că unii dintre noi ne descurcăm mai bine, ProTV a anunţat creşterea veniturilor, dar marea majoritate a presei este crunt lovită de pandemie.

Uitaţi de ifosele de Bucureşti şi granturile de la ambasade care copleşesc ONG-urile tip G4Media (Tăpălaga&Pantazi), renumite pentru finanţarea netransparentă şi publicarea articolelor la ordin şi gândiţi-vă la presa din Arad, Botoşani, Tulcea, Alexandria, Zalău, sau oricare oraş din ţară. Mai are vreo şansă?

Nici mie nu-mi place ideea că Newsweek, o publicaţie plătită din fonduri strecurate pe sub masă de către falsificatorul propriului CV, Sabin Borcan, va primi bani de la Ludovic Orban. În mod cert nu-mi place ideea că vor fi finanţaţi Cristian Burci şi Dan Tăpălaga, sau mai ştiu eu care mic mogul de servicii. Dar asta nu înseamnă că nu înţeleg necesitatea unui plan care să ajute OAMENII care lucrează în presă. Pentru că despre asta ar trebui să vorbim, dacă nu am fi loviţi de prostie sau nu am încerca să facem din această problemă un fake-news.

Ca să nu mai zic că atunci când Cozmin Guşa şi Dan Tăpălaga & Cristian Pantazi au acelaşi punct de vedere simt un miros de pucioasă. Colegiala, bineînţeles…”, a mai scris Andronic. Articolul a fost preluat în aceeaşi de DC News, publicaţie al cărei acţionar majoritar este Bogdan Chirieac.

Mai mulţi jurnalişti s-au declarat împotriva acordării de fonduri guvernamentale pentru presă. Europa Liberă, una dintre foarte puţinele publicaţii care a scris despre acest subiect, spune ca jurnaliştii care se opun considera că sumele mari este posibil să meargă către televiziunile unor oameni de afaceri controversaţi, cu interese politice explicite, cum este cazul familiei Voiculescu, al lui Sebastian Ghiţă, la omul de afaceri condamnat la închisoare Măricel Pacuraru, la publicaţiile lui Dan Andronic sau ale lui Bogdan Chirieac, despre care există o largă opinie că ilustrează corupţia, legăturile subterane cu interese nedeclarate, cu partizanatul politic.

„Noi nu am participat la negocieri pentru că nu suntem de acord, din punct de vedere moral şi etic, cu distribuirea directă de bani către presa, cu atât mai puţin în an dublu electoral. Desigur că înţelegem perfect dificultăţile, mai ales în cazul presei locale, lovită extrem de dur în această perioadă. O posibilă soluţie ar fi facilităţile fiscale la plata contribuţiilor şi impozitelor, dar nu banii daţi direct de guvern”​, a declarat pentru Radio Europa liberă Cristian Pantazi, redactor-şef G4Media.

Chirieac a obţinut deja numeroase contracte din partea administraţiilor controlate de PSD.

Firma DCNEWS MEDIA GROUP SRL, deţinută în proporţie de 99% de „analistul” Bogdan Chirieac, a obţinut la sfârşitul lunii martie un contract în valoare de 2,49 milioane de lei din partea Primăriei Sector 4. Primăria este condusă de Daniel Băluţa (PSD).

Primăria Sectorului 4 a atribuit un acord – cadru pentru organizarea de evenimente către firmele DCNEWS MEDIA GROUP SRL (2.49 milioane de lei) şi AGRAFICS COMMUNICATION SRL (2,64 milioane de lei), potrivit unui anunţ postat pe portalul de achiziţii publice, citat de g4media.ro.

Obiectul acordului este „Servicii de organizare evenimente pentru Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 4”.

Atribuirea acordului – cadru are loc în plină pandemie de coronavirus, când evenimentele publice sunt interzise prin ordonanţa militară.

„Procedura a fost iniţiată încă din decembrie 2019 şi acum s-a finalizat. Acordul nu poate fi semnat până când nu se epuizează căile de atac şi are ca scop organizarea de evenimente de comunicare, evenimente de afaceri. Sigur că în acest moment nu pot fi organizate evenimente, dar Primăria are propriul ei calendar de evenimente şi, în cei doi ani cât este durata acordului, e posibil să existe momente în care vom avea nevoie de aceste servicii. Am ales să scoatem la licitaţie un acord – cadru pentru a nu mai apela la încredinţări directe atunci când avem nevoie de aceste servicii”, a susţinut Băluţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri