Caută
Close this search box.

Cine ar putea fi succesorii lui Kim Jong Un, presupus cu probleme de sănătate

Agenţia Reuters trece în revistă posibilii succesori la putere la Phenian, după ce CNN şi ziarul Daily NK, din Coreea de Sud, au vehiculat informaţii din surse confidenţiale, despre o presupusă intervenţie chirurgicală sau o procedură cardiovasculară suferită de liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

Un oficial american a declarat că Kim este „în mare pericol după o operaţie”, iar o sursă nord-coreeană neidentificată susţine că problemele de sănătate ale celui de-al treilea conducător din dinastia comunistă de la Phenian sunt provocate de fumatul excesiv, obezitate şi oboseală.

Zvonurile au fost alimentate şi de lipsa lui Kim Jong Un de la festivităţile care au marcat 108 ani de la naşterea bunicului său Kim Ir Sen, fondatorul regimului comunist nord-coreean.

Deşi preşedinţia Coreei de Sud nu a confirmat informaţiile şi a precizat că nu există indicii de activităţi neobişnuite în Coreea de Nord, Reuters menţionează mai multe personaje de rang înalt care ar putea urma la conducere la Phenian, după Kim Ir Sen, fiul acestuia, Kim Jong Il, şi actualul deţinător al puterii, Kim Jong Un.

Kim Yo Jong, sora mai mică a lui Kim Jong Un, a fost cea mai vizibilă prezenţă în apropierea liderului în ultimii doi ani. Oficial, de luna aceasta, este membră supleantă a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc de la Phenian; neoficial, este şefa de cabinet a fratelui său şi controlează poziţiile cheie din partidul unic nord-coreean.

Se presupune că are 31 de ani. Ar putea fi principala sursă a puterii, în spatele unei conduceri colective din care să facă parte mai mulţi veterani ai partidului.

Choe Ryong Jae este formal şeful de stat al Coreei de Nord, adică preşedinte al prezidiului Adunării Supreme a Poporului. Anterior a fost şeful politic al armatei nord-coreene; are la activ decenii de serviciu în regimul familiei Kim.

Pak Pong Ju, un alt membru al biroului politic al Partidului Muncitoresc, a fost prim-ministru într-o perioadă în care s-au extins unele activităţi de piaţă liberă pentru stimularea economiei naţionale.

Kim Jong Chol, vicepreşedinte al partidului şi fost înalt reprezentant pentru problemele nucleare, şi ministrul de externe Ri Son Gwon s-ar putea ocupa de problemele diplomatice, inclusiv deblocarea tratativelor pentru denuclearizare; ambii au avut roluri importante în organizarea întâlnirilor lui Kim Jong Un cu preşedintele american Donald Trump.

Se cunosc şi rude ale lui Kim Jong Un care nu au relaţii apropiate cu acesta. Fratele său Kim Jong Chol nu a făcut până acum parte din conducerea ţării şi duce o viaţă liniştită, ca muzician, fără a fi interesat de viaţa publică, potrivit diplomatului Thae Yong Ho, fost adjunct al ambasadorului nord-coreean la Londra, refugiat în Coreea de Sud. Cu toate acestea, Reuters arată că unii analişti îl consideră capabil să iasă în prim-plan, în caz de necesitate.

Kim Kyong Hui, sora lui Kim Jong Il, a fost o figură importantă a regimului, înainte de venirea la putere a nepotului său. Ea nu a mai apărut în public după ce soţul său, Jang Song Thaek, a fost executat în 2013 din ordinul lui Kim Jong Un. După ce a fost bolnavă mult timp, a asistat anul acesta la o reprezentaţie de gală, alături de actualul lider.

În fine, Reuters aduce în discuţie o posibilă nouă generaţie – a patra – din dinastia Kim. Se presupune că Kim Jong Un are trei copii cu Ri Sol Ju; cel mai mare are 10 ani, iar cel mai mic s-a născut în 2017, conform serviciului de spionaj sud-coreean. Fiind prea mici, oricare din ei ar avea însă nevoie de o tutelă familială sau politică.

Kim Jong Il a fost pregătit timp de 20 de ani să preia puterea de la tatăl său, iar când acesta a decedat subit, după un accident vascular, Kim Jong Un a avut la dispoziţie doar puţin mai mult de un an pentru a se impune la conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri